Περιβάλλον

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα
Μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί 233 έργα με συντονιστή από την Ελλάδα και συνολικό προϋπολογισμό 312 εκατ. €
«Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE και οι Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα», παρουσίασαν την Τρίτη 21/3/2017, το  Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το Έργο Οικοδόμησης Δυναμικού (LIFE Capacity Building) «Ίδρυση και Λειτουργία της Greek LIFE Task Force – GR LTF» και ανακοινώθηκε επισήμως η ατζέντα εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος σε όλη την Ελλάδα από τους 5 εμπειρογνώμονες της ομάδας GR LTF, με τη στήριξη της ΕΕΤΑΑ.
Ο κ. Γεώργιος Πρωτόπαπας, Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου, Εθνικός Εκπρόσωπος του LIFE/Περιβάλλον και Συντονιστής της GR LTF, τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ομάδα GR LTF σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.
Επίσης, ανέφερε ότι το Πράσινο Ταμείο υποστηρίζει έργα LIFE και παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου για την προστασία του περιβάλλοντος.   
Ο κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, αναφέρθηκε στη συνεργασία του φορέα με το Πράσινο Ταμείο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, με σκοπό την κατάλληλη ενημέρωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα LIFE.  
Η κα. Κέλλη Κολιγιώργα, εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον, επεσήμανε ότι η ομάδα παρέχει υποστήριξη στην προετοιμασία προτάσεων LIFE, καθώς και τεχνική βοήθεια στους ενδιαφερομένους, ενισχύοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας σε έργα LIFE.
Στη συνέχεια, η κα. Κατερίνα Κουτσοβούλου και η κα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, εμπειρογνώμονες για τη Φύση/Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή αντίστοιχα, παρουσίασαν τα 2 υπο-προγράμματα LIFE, Περιβάλλον και Δράση για το Κλίμα,  και ανέλυσαν τους τομείς προτεραιότητάς τους.
Ειδικότερα, το υπο-πρόγραμμα Περιβάλλον καλύπτει το Περιβάλλον και την Αποδοτικότητα Πόρων, τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα και την Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση, ενώ το υπο-πρόγραμμα Δράση για το Κλίμα καλύπτει τον Μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής, την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και την Κλιματική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση.  
Ο κ. Παναγιώτης Στρατάκης, εμπειρογνώμονας Διαχείρισης Δεδομένων/GIS παρέθεσε τα στοιχεία χρηματοδότησης έργων LIFE για την Ελλάδα από το 1992 μέχρι το 2015, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί 233 έργα με συντονιστή από την Ελλάδα και συνολικό προϋπολογισμό 312 εκατ. €.
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Χωματίδης, εμπειρογνώμονας για το Περιβάλλον, παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις της GR LTF που θα διεξαχθούν σε 8 πόλεις της χώρας το 2017, ξεκινώντας με την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, στις 27 και 29 Μαρτίου αντίστοιχα.
Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε 2 μέρη.
Το πρώτο μέρος έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης του κοινού για το Πρόγραμμα LIFE. Το δεύτερο μέρος έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι σεμινάριο συγγραφής προτάσεων LIFE για την υποστήριξη των δυνητικών δικαιούχων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υποβαλλόμενων αιτήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης