Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό πολιορκία ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες - Yπογραφές και δεσμεύσεις ζητούν οι Θεσμοί για την πώληση μονάδων

Υπό πολιορκία ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες - Yπογραφές και δεσμεύσεις ζητούν οι Θεσμοί για την πώληση μονάδων
Εάν υπάρξει τελικά συμφωνία, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να την προωθήσει με την μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου, καθώς είναι αμφίβολο αν η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει αποδεκτή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που απαιτηθεί η έγκριση της Βουλής
Μεγάλη πίεση δέχεται ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στις Βρυξέλλες για να αποδεχτεί τα όσα ζητούν οι Θεσμοί για την επιτάχυνση των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης μετέβη στις Βρυξέλλες χθες 21/3, προερχόμενος από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συνέδριο της γερμανικής κυβέρνησης για την «ενεργειακή μετάβαση» και συναντήθηκε με τη Γερμανίδα υπουργό Ενέργειας Brigitte Zypries, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί τι διημείφθη στο γεύμα εργασίας των δυο υπουργών.
Μάλιστα πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υποβάθμιζαν ως διαδικαστική λόγω ασθένειας του Έλληνα υπουργού.
Τώρα σε ότι αφορά την υπόθεση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, που είναι και το κεντρικό θέμα των συνεχιζόμενων συζητήσεων στις Βρυξέλες, παρά το γεγονός ότι συναντά σφοδρές αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εντούτοις μοιάζει αναπόφευκτη καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ούτε για την απελευθέρωση της αγοράς, ούτε για την σωτηρία της ΔΕΗ, που να γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές.
H πλευρά των θεσμών απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση υπογραφές-δεσμεύσεις για συγκεκριμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα προώθησης της πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε τρία πακέτα, με το πρώτο market test να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Οι πιστωτές θεωρούν απολύτως άγονη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα ΝΟΜΕ τα οποία έχουν απορρίψει ως μέτρο απελευθέρωσης της αγοράς και ζητούν δεσμεύσεις για την άμεση ενεργοποίηση των δομικών μέτρων που έτσι και αλλιώς προβλέπονται στο Τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή στην πώληση μονάδων.
Και αυτό γιατί θέλουν να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο οι διαδικασίες του market test που σημαίνει ότι θα «βγουν στον αέρα» τα προτεινόμενα προς πώληση πακέτα και θα ζητηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς Έλληνες ή ξένους επενδυτές.

Νοέμβριο ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων

Οι επενδυτές θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και το Νοέμβριο σύμφωνα με τον σχεδιασμό των θεσμών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων.
Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει τον Μάρτιο του 2018, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις η λύση αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί και η όλη διαδικασία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν έναν σοβαρό αντίλογο αν η ίδια η ΔΕΗ δεν βρισκόταν, κατά γενική ομολογία, σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.
Μόλις χθες 21/3 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μίλησε για ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μισθών από τον Ιούνιο και η διοίκηση της εταιρίας αναγκάστηκε σε διάψευση. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται, για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΗ, τουλάχιστον δημοσίως και είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.    
Τώρα σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο, αφού είναι και ο μόνος που έχει την πλήρη εικόνα και εκπονεί πλάνο με πρόσληψη συμβούλου για εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης.
Όλα δείχνουν ότι αυτός θα αναλάβει να χειριστεί το ποιες μονάδες θα πωληθούν προκειμένου η εξέλιξη να μην έχει καταδικαστικό αποτέλεσμα για την ΔΕΗ, αλλά να αποκομίσει αν είναι δυνατόν κάποιες ωφέλειες που θα την καταστήσουν βιώσιμη την επόμενη ημέρα και θα την ενδυναμώσουν  προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Ο «σκόπελος» ΣΥΡΙΖΑ και η συμμόρφωση στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες

Πάντως ανεξαρτήτως των σχεδιασμών που κάνει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ για να χειριστεί το αναπόφευκτο, το όλο θέμα είναι μείζονος πολιτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και σε επίπεδο συνδικαλιστών.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αποτελέσαν μια ισχυρότατη εκλογική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποσχέθηκε την αποτροπή της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου επί των δικτύων.   
Έτσι σήμερα ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να χειριστεί η κυβέρνηση είναι το πώς θα παρουσιάσει την πώληση όχι μόνο του 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ όπως προέβλεπε το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ, αλλά το 40% και αυτό παράλληλα με την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και με την οικονομική ζημία που της επιφέρει το σχέδιο Σκουρλέτη για τη μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο σχεδόν χωρίς αποζημίωση.  
Για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα (αν και γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο) οι κύριοι Σταθάκης και Τσακαλώτος επιχειρούν να παρουσιάσουν την απαίτηση των δανειστών για την πώληση μονάδων, ως ζήτημα «συμμόρφωσης» στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη. Μάλιστα και οι δυο υπουργοί επιμένουν ότι η χώρα θα έπρεπε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη απόφαση ακόμη και εάν δεν υπήρχε το Μνημόνιο.
Ωστόσο το επιχείρημα αυτό γεννά το εξής ερώτημα: Τι σχέση έχει η απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη με την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων που ζητούν οι δανειστές και αποτελεί το φιλέτο της ΔΕΗ στην παρούσα φάση που τα κόστη της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος αυξάνονται συνεχώς;  
Πέραν του επιχειρήματος περί συμμόρφωσης στους κοινοτικούς κανόνες η κυβέρνηση εξετάζει και τη λύση να μην περάσει η όποια συμφωνία υπάρξει τελικώς (εάν υπάρξει) από τη Βουλή αλλά να προωθηθεί με την μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Kούλογλου: Πίσω από όλα κρύβονται οι ιδιωτικοποιήσεις ειδικά της ΔΕΗ

Πάντως εντός του ΣΥΡΙΖΑ τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει να παίζουν γύρω από το θέμα της ΔΕΗ.
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υποστήριξε πως πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι ιδιωτικοποιήσεις και πιο συγκεκριμένα εκείνη της ΔΕΗ.
 «Δεν είναι στην ιδεολογία μας η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος», σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου, ενώ πρόσθεσε πως «η Αριστερά δεν πρέπει να κόψει συντάξεις. Ας το κάνει η Δεξιά αυτό, που το θέλει κιόλας».
Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «πρέπει κανείς να προσπαθεί να αποφεύγει την πασοκοποίηση, δηλαδή όταν είσαι στην εξουσία και εφαρμόζεις πράγματα που δεν σου ταιριάζουν, τότε φθείρεσαι.
Αυτό αποτελεί κίνδυνο». Εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ είναι αμετακίνητο και θέλει να επιβάλει απαράδεκτους όρους.
«Αυτοί οι τύποι είναι αδίστακτοι, είναι οικονομικοί δολοφόνοι. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας κι άλλες αξιολογήσεις. Στις επόμενες θα μας ζητούν να δώσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά;»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης