Τελευταία Νέα

Βιοχάλκο: Γιατί προχωρούν σε συγχώνευση Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια;

Βιοχάλκο: Γιατί προχωρούν σε συγχώνευση Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια;
Η Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια συγχωνεύονται με τη βελγική Cenergy Holdings, με την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών να προκαλεί εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα στους μετόχους των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο.
Ο κύκλος της αναδιοργάνωσης στον όμιλο Βιοχάλκο δεν έχει κλείσει ακόμα, όπως έδειξε η ανακοίνωση της συγχώνευσης της Σωληνουργείας Κορίνθου των Ελληνικών Καλωδίων με την βελγική μη εισηγμένη προς το παρόν Cenergy Horldings, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Η διασυνοριακή συγχώνευση θα γίνει μέσω απορρόφησης από τη Cenergy Holdings των δύο θυγατρικών του ομίλου. Πριν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η Cenergy θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο Euronext, καθώς και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Όπως επισημαίνουν πηγές των εμπλεκόμενων εταιρειών, ο στόχος είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακος, καθώς και η επέκταση των συνεργιών που προκύπτουν από το αντικείμενο των δύο εταιρειών που πρωταγωνιστούν στα έργα ενεργειακών υποδομών στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Ο τζίρος της νέας εταιρείας θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα μπορεί να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης, αλλά και να ανταπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι δύο εταιρείες θα «θωρακιστούν» απέναντι στις αυξημένες προκλήσεις που υπάρχουν στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, ώστε να συνεχισθεί η παραγωγική δραστηριότητα τους στη χώρα μας και να πρροστατευθούν οι θέσεις εργασίας. 
Η συγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη λογιστική αξία των συγχωνευομένων εταιρειών και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 31ης Ιουλίου 2016 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΚΑ η απόσχιση του βιομηχανικού και μέρους του εμπορικού κλάδου καλωδίων και η εισφορά του στην «ΣΥΜΜ.ΕΠ. Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» στην οποία η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 100%, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε εγκριθεί από τους μετόχους της Σωληνουργείας η απόσχιση του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου σωλήνων και κοίλων δοκών και η εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική της «Ε.ΒΙ.ΚΕ Α.Ε. Επενδυτικές Βιομηχανικές και Εμπορικές Μετάλλων, Κτηματικές και Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρία»

«Φωτιές» ανάβει η σχέση ανταλλαγής

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών προκάλεσε αναταράξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, με την μετοχή της Σωληνουργείας Κορίνθου να τερματίζει τη συνεδρίαση στο limit down (-30% στα 0,6510 ευρώ), ενώ στον αντίποδα η μετοχή των ΕΛΚΑ έκλεισε «κλειδωμένη» στο limit up (+30% στα 0,8060 ευρώ).
Με βάση την πορεία των τιμών των μετοχών των δύο εταιρειών, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά εκτιμά πως η σχέση ανταλλαγής είναι αρνητική για τη Σωληνουργεία, ενώ ευνοεί τα ΕΛΚΑ, τουλάχιστον σε σχέση με τιμές που είχαν διαμορφωθεί στο «ταμπλό» πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η εμπορευσιμότητα του τίτλου των ΕΛΚΑ ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. 
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι μέτοχοι των απορροφωμένων εταιρειών θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Cenergy Holdings, οι οποίες θα εισαχθούν, πριν τη συγχώνευση, πρωτογενώς στο Xρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι η εξής:
- 1:1 για τη Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν μία μετοχή της, με μία μετοχή της Cenergy Holdings, και
- 0,447906797228002:1 για την Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,447906797228002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης