Αναλύσεις

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - Παρών ο Τόμσεν - Εργασιακό, Συνταξιοδοτικό, Ασφαλιστικό στο μενού

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - Παρών ο Τόμσεν - Εργασιακό, Συνταξιοδοτικό, Ασφαλιστικό στο μενού
Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου συνεχίζουν τις επαφές με τους θεσμούς
(upd) Με το σενάριο για τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου να βρίσκεται στον αέρα κυβέρνηση και θεσμοί εντατικοποιούν τις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η β' αξιολόγηση, με αιχμή το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα φορολογικά.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup οι διαπραγματεύσεις  ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν στην έδρα των δανειστών στις Βρυξέλλες και σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία απαρτίζεται από τους Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Χουλιαράκη, θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους πιστωτές.
Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές για να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, η ελληνική αντιπροσωπεία έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, παρουσία και του Poul Thomsen.
Το «κυρίως πιάτο» των συνομιλιών είναι τα ανοικτά θέματα της β' αξιολόγησης δηλαδή τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Στα μεγάλα ζητήματα, που παραμένουν ανοιχτά, αναφέρθηκαν και οι Dijsselbloem, Moscovici και Regling, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την εξαιρετικά σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος, ωστόσο κατέστησε σαφές πως «μεγάλα ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά και υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης και επιτάχυνσης των προσπαθειών.
«Η αγορά εργασίας και το φορολογικό είναι τα μεγάλα ζητήματα που προσπαθούμε να λύσουμε», υποστήριξε ο Jeroen Dijsselbloem, που νωρίτερα στα καυτά ζητήματα είχε συμπεριλάβει και το συνταξιοδοτικό.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Dijsselbloem υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα κάνει η Ελλάδα, προτού συζητηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πάντως, ο Dijsselbloem κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση των εργασιών έως τις 7 Απριλίου - ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου Eurogroup και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης - είναι αμφίβολη.
Από την πλευρά του, ο Pierre Moscovici εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας πως οι καθυστερήσεις πλήττουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.
«Έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες για να βρεθεί ένα κοινό πεδίο σε αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Με τους προλαλήσαντες συμφώνησε και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τονίζοντας ότι οι «παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση και αυξημένες αβεβαιότητες διακυβεύουν τη θετική δυναμική».
Επιπλέον, ο Regling τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις μεγάλες πληρωμές του Ιουλίου, χτυπώντας «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές, τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τις θυμάται για πολύ ακόμη εξαιτίας των «αλμυρών» επιτοκίων που κατέβαλε στους γύπες των χρηματαγορών η χώρα.
Πρόκειται για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση Τσακαλώτου με θεσμούς στις Βρυξέλλες – Παρών και ο Thomsen

Παρουσία του Poul Thomsen, του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους θεσμούς, στις Βρυξέλλες.
Το «κυρίως πιάτο» των συνομιλιών θα είναι τα ανοικτά θέματα της β' αξιολόγησης δηλαδή τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας «πιάνει γρήγορα δουλειά», καθώς νωρίτερα, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε γνωστό ότι ο ίδιος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα «με στόχο να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα ανοιχτά», έτσι ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε συμφωνία.

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει εντατικοποίηση στις διαπραγματεύσεις - Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Οικονομικών που παρευρέθηκαν στο σημερινό Eurogroup αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τρεχουσών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι τα πιο πολλά ζητήματα έχουν κλείσει.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες «με στόχο να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα ανοιχτά», έτσι ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
«Μπορούμε μετά να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις συζητήσεις της άνοιξης, για να θέσουμε τις λεπτομέρειες για όλο το "πακέτο"», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγη:Bankingnews.gr

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης