Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν εντός του 2017 εκτιμά στέλεχος της ΕΝΙ

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν εντός του 2017 εκτιμά στέλεχος της ΕΝΙ
Ο επικεφαλής ερευνών της ΕΝΙ, Λούκα Μπερτέλι, εκτίμησε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να υπάρχει κοίτασμα αντίστοιχου μεγέθους του Zor και πως οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα αρχίσουν εντός του 2017
"Το κοίτασμα Zor είναι τεράστιο, αλλά εκτιμούμε ότι δίπλα σε αυτό, στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να υπάρχει και άλλο αντίστοιχου μεγέθους" τόνισε ο επικεφαλής ερευνών της ιταλικής ΕΝΙ, Λούκα Μπερτέλι, σε δηλώσεις του στην "Καθημερινή".
Ο ίδιος επισήμανε, ότι η ΕΝΙ είναι αποφασισμένη να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και εκτιμά ότι θα αρχίσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του 2017.
Οπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Κύπρος εμφανίζεται ως χώρα "κλειδί" όχι μόνο λόγω των δικών της κοιτασμάτων, αλλά και λόγω της προοπτικής να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ χωρών και εταιρειών διευκολύνοντας δράσεις που προσφέρουν τεράστιες προοπτικές κέρδους.
Σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς αερίου, ο Μπερτέλι, τόνισε ότι "στην Αίγυπτο υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις τερματικών για εξαγωγή αερίου και έχουμε αποφασίσει να τις χρησιμοποιήσουμε", χωρίς ωστόσο να αποκλείει τίποτα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Eastmed.
"Συζητάμε για τον Eastmed, αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, στο οποίο εμπλέκονται πολλές χώρες" είπε ο ίδιος.
Σημειώνεται, πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα (17/3), όπως είχε γράψει το Word Energy News, η Κυπριακή κυβέρνηση  τήρησε επιφυλακτική στάση, σχολιάζοντας εκτιμήσεις των εταιριών, ότι στην Κυπριακή ΑΟΖ ενδέχεται να υπάρχει υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόμοιο με το Ζοr της Αιγύπτου.
«Εάν δεν γίνει γεώτρηση δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι προσδοκίες των εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τα συμβόλαια αδειοδότησης σε τρία τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το συμβόλαιο με την Κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για το τεμάχιο «6», το συμβόλαιο με την ΕΝΙ για το τεμάχιο «8» και το συμβόλαιο με την Exxon Mobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10».
Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε, ότι η υπογραφή των συμβολαίων θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου και επιβεβαίωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράξει από τις αδειοδοτούμενες εταιρίες 103,5 εκατομμύρια ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης