Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΝΑΤΟ, μεταναστευτικό και Ουκρανία στην ατζέντα της συνάντησης Merkel και Trump στον Λευκό Οίκο

tags :
ΝΑΤΟ, μεταναστευτικό και Ουκρανία στην ατζέντα της συνάντησης Merkel και Trump  στον Λευκό Οίκο
Η συνάντηση δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο αμερικανός δεν έκανε δεκτή τη πρόταση των δημοσιογράφων για μια χειραψία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες  σήμερα 17/3/2017 στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι είχαν "εποικοδομητικές συνομιλίες" κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο αμερικανός  Πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την "ισχυρή υποστήριξή του" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Παράλληλα, είναι "αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί" για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Merkel, ο Trump χαρακτήρισε τη μετανάστευση "προνόμιο και όχι δικαίωμα" και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια "ειρηνική" λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Merkel όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.
Η κ. Merkel δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Trump ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Σημείωσε επίσης πως συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογο της την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την συνέχιση της αποστολής εκεί.
Για τις σχέσεις με τη Ρωσία, υποστήριξε πως πρέπει να βελτιωθούν, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα.
Στο ζήτημα του εμπορίου, ο κ. Trump  δήλωσε πως δεν είναι υπέρμαχος του απομονωτισμού, αλλά πιστεύει σε εμπορικές πολιτικές που είναι δίκαιες και, οι ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με άδικο τρόπο σε εμπορικές συμφωνίες επεσήμανε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Η χειραψία που δεν έγινε

Η συνάντηση δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή.
Στην καθιερωμένη φωτογραφία μπροστά στο τζάκι του γραφείου του προέδρου των ΗΠΑ οι φωτογράφοι ζήτησαν από τους δύο ηγέτες μία χειραψία, η Merkel έσκυψε προς το μέρος του Trump και τον ρώτησε, εάν ήθελε να έχουν χειραψία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να απαντά στο ερώτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου ενώ παραμένει ασαφές, εάν ήταν μία εσκεμμένη κίνηση του Trump ή ακούσια.
Η συνάντησή τους επρόκειτο να γίνει την Τρίτη αλλά αναβλήθηκε λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε τις ανατολικές ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης