Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι τιμές του νικελίου συμπιέζουν τα κέρδη της χαλυβουργίας (Oil Price)

Οι τιμές του νικελίου συμπιέζουν τα κέρδη της χαλυβουργίας (Oil Price)
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, μια αγορά που κάποτε αναμενόταν να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης νικελίου, φαίνεται να αμφισβητείται όλο και περισσότερο
Οι τιμές του νικελίου ακολούθησαν τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια του Απριλίου, με αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, αν και στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν καθώς η άνοδος έχασε τη δυναμική της.

Συνολικά σύμφωνα με το Montel, ο μηνιαίος δείκτης ανοξείδωτων μετάλλων (MMI) ανέκαμψε, με άλμα 9,58% από τον Απρίλιο στον Μάιο.

Η φινλανδική Outokumpu και η Acerinox, η μητρική εταιρεία της North American Stainless, δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Ενώ και οι δύο παραγωγοί σημείωσαν περιορισμένη παραγωγή στην Ευρώπη λόγω απεργιών, η ζήτηση φάνηκε σχετικά σταθερή στη Βόρεια Αμερική.

Οι πωλήσεις χάλυβα της Outokumpu

Εν τω μεταξύ, η Outokumpu είδε τις πωλήσεις ανοξείδωτου χάλυβα να μειώνονται σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σε ανακοίνωση δήλωσε ότι «συνεχίστηκε η σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρώπη», παρά τη μείωση των παραδόσεων κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Αμερική, η Outokumpu είδε τις παραδόσεις να αυξάνονται κατά 15% παρά τις ασθενέστερες τιμές και σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένει αύξηση των παραδόσεων κατά 5-15% από το α' στο β' τρίμηνο.

Τελικά, τα αποτελέσματα των εργοστασίων εμφανίστηκαν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεγάλων κέντρων εξυπηρέτησης.

Αν και μειωμένα κατά 3,2% από το 1ο τρίμηνο του 2023, τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Ryerson έδειξαν αύξηση των παραδόσεων κατά 17,3% από το 4ο τρίμηνο του 2023 έως το 1ο τρίμηνο του 2024.

Το κλείσιμο των ορυχείων την Ινδονησία

Οι δραστηριότητες της First Quantum στη Δυτική Αυστραλία είναι το τελευταίο θύμα της ολοένα και μεγαλύτερης υπερπροσφοράς νικελίου στην αγορά.

Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία έκλεισε το ορυχείο Ravensthorpe τον Ιανουάριο, σκοπεύοντας να παραμείνει αδρανής για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ συνέχισε να δουλεύει με τα πλεονάζοντα αποθέματα.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την κερδοφορία ανάγκασαν την First Quantum να αναστείλει όλη την παραγωγή στα τέλη Μαΐου, καθώς η εταιρεία θα έπρεπε να πουλήσει προϊόντα νικελίου έχοντας ζημία.

Οι προοπτικές

Παρά την πρόσφατη άνοδο των τιμών του νικελίου, οι προοπτικές παραμένουν έντονα πτωτικές.

Πράγματι, τα αποθέματα του LME συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ενώ η παραγωγή της Ινδονησίας δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, μια αγορά που κάποτε αναμενόταν να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης νικελίου, φαίνεται να αμφισβητείται όλο και περισσότερο.

Παρά τις σημαντικές επιδοτήσεις, οι πωλήσεις EV του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν μόλις κατά 3,3%, με αποτέλεσμα ο τομέας να χάσει μερίδιο αγοράς.

Συνολικά, οι πωλήσεις EV αντιπροσώπευαν το 7,6% της αμερικανικής αγοράς πέρυσι, αλλά μειώθηκαν στο 7,15% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης