Διαγωνισμό για έξι υπεράκτια αιολικά 6-10 GW προκηρύσσει η Δανία

Διαγωνισμό για έξι υπεράκτια αιολικά 6-10 GW προκηρύσσει η Δανία
Η Δανία έχει σήμερα σε λειτουργία 2,7 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η κυβέρνηση της Δανίας προκήρυξε σήμερα (22/4) διαγωνισμό που θα μπορούσε να τριπλασιάσει την εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της χώρας στις αρχές του 2030.

Σύμφωνα με το Montel, o διαγωνισμός αφορά έξι υπεράκτια αιολικά πάρκα δυναμικότητας 1 GW το καθένα στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα και το στενό Kattegat - με δυνατότητα προσθήκης άλλων 4 GW δυναμικότητας στις ίδιες τοποθεσίες, με βάση τη δήλωση του υπουργείου Ενέργειας και Κλίματος της σκανδιναβικής χώρας.

«Όταν οι τουρμπίνες αρχίσουν να περιστρέφονται, μπορούμε να καλύψουμε όλη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια - και μπορούμε να παράγουμε υδρογόνο και πράσινα καύσιμα για πλοία και αεροπλάνα», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας και κλίματος Lars Aagaard.

«Είναι έργα αυτής της κλίμακας που μπορούν να κάνουν μεγάλη πράσινη διαφορά, για το κλίμα και για την ασφάλειά μας. Όχι μόνο για τη Δανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Οι εταιρείες θα καταβάλουν ετήσιο τέλος στο δανικό κράτος για 30 χρόνια για να τους επιτραπεί η λειτουργία των πάρκων και το κράτος θα κατέχει το 20% σε κάθε ένα από αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η Δανία έχει σήμερα σε λειτουργία 2,7 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης