Ενέργεια

Οι φωτιές στον Καναδά εγκυμονούν κινδύνους για την παραγωγή πετρελαίου

Οι φωτιές στον Καναδά εγκυμονούν κινδύνους για την παραγωγή πετρελαίου
Η Αλμπέρτα παρήγαγε συνολικά περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Fort McMurray στην Αλμπέρτα του Καναδά οδήγησε τις τοπικές αρχές να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή αν η πυρκαγιά συνεχίσει να επελαύνει.

Την είδηση δημοσίευσε το Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η πυρκαγιά μαίνεται σε σημείο που απέχει 25 μίλια από το Fort McMurray, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πριν από οκτώ χρόνια μια άλλη πυρκαγιά ανάγκασε σε εκκένωση δεκάδες χιλιάδες ντόπιους και σε αναστολή της ημερήσιας παραγωγής περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου.

Διακοπές στην παραγωγή πετρελαίου υπήρξαν στον Καναδά και πέρυσι, λόγω πυρκαγιών.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι τον Μάρτιο του 2023, πάνω από 300.000 βαρέλια ημερησίως χάθηκαν από την παραγωγή λόγω των πυρκαγιών, που αντιστοιχούσε στο 3,7% της συνολικής παραγωγής.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν 110 ενεργές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Αλμπέρτα, εκ των οποίων οι 36 ήταν εκτός ελέγχου, πολλές από τις οποίες φαίνεται ότι παρέμειναν ζωντανές ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καίγοντας κάτω από το χιόνι χάρη στην αφθονία της εύφλεκτης τύρφης.

Φόβοι για εμπρησμούς

Οι «πυρκαγιές ζόμπι» δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο αριθμός τους φέτος είναι πράγματι κάτι το ασυνήθιστο.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έκθεση του BBC από τον Φεβρουάριο, οι περισσότερες φωτιές ζόμπι σβήνουν μέχρι την άνοιξη, ωστόσο φέτος τον Ιανουάριο, 106 από αυτές ήταν ακόμη ενεργές.

Αυτό έφερε ανησυχία για μια ακόμη πιο καταστροφική περίοδο πυρκαγιών στον Καναδά, μολονότι πολλές από αυτές συνδέθηκαν με εμπρησμό.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές άρχισαν να υποχωρούν από τις αρχές Μαΐου, με τις βροχές της άνοιξης να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ωστόσο, η Rystad Energy προειδοποίησε τότε ότι σχεδόν 2,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά μέρα από την παραγωγή της Αλμπέρτα βρίσκονταν σε κίνδυνο, μιας και βρίσκονταν σε ζώνες «πολύ υψηλού» κινδύνου πυρκαγιάς κατά τον μήνα Μάιο.

Να σημειωθεί ότι η Αλμπέρτα παρήγαγε συνολικά περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης