Ενέργεια

Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει 20 φορές περισσότερο βιομεθάνιο έως το 2040 (Montel)

Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει 20 φορές περισσότερο βιομεθάνιο έως το 2040 (Montel)
Η αναμενόμενη παραγωγή μέχρι το 2030 θα προέρχεται κυρίως από γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, καθώς και από βιομηχανικά λύματα, ενώ η παραγωγή βιομεθανίου από το 2040 και μετά θα οφείλεται στην ωριμότητα των τεχνολογιών αεριοποίησης βιομάζας, δασοκομίας και αστικών αποβλήτων
Η παραγωγή βιομεθανίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20 φορές και να αγγίξει τα 111 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2040, συμβάλλοντας έτσι στους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου (EBA) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (16/4).

Σύμφωνα με το Montel που επικαλείται την εν λόγω έκθεση, η παραγωγή από τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ θα πρέπει να φτάσει τα 101 bcm μέχρι τότε και να αυξηθεί στα 111bcm, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σχέση με τα 4bcm που είναι σήμερα στην ήπειρο.

Πιο διεξοδικά, η Γερμανία θα πρωτοστατήσει, με δυναμικό περίπου 16bcm/έτος, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (15bcm/έτος), την Ισπανία (13bcm/έτος) και την Ιταλία (10bcm/έτος), ανέφερε η EBA.

Η παραγωγή βιομεθανίου θα μπορούσε να αυξηθεί σε 44bcm μέχρι το 2030, 111bcm μέχρι το 2040 και 165bcm μέχρι το 2050, εξηγεί η έκθεση.

Από γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα η παραγωγή

Η αναμενόμενη παραγωγή μέχρι το 2030 θα προέρχεται κυρίως από γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, καθώς και από βιομηχανικά λύματα, ενώ η παραγωγή βιομεθανίου από το 2040 και μετά θα οφείλεται στην ωριμότητα των τεχνολογιών αεριοποίησης βιομάζας, δασοκομίας και αστικών αποβλήτων, πρόσθεσε.

Από τα 111 δισ. κυβικά μέτρα βιομεθανίου που προβλέπονται για το 2040, τα 37 δισ. κυβικά μέτρα θα προέλθουν από αυτή την αεριοποίηση και άλλα 74 δισ. κυβικά μέτρα από την αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων.

Κομβικός ο ρόλος του βιομεθανίου

Σύμφωνα με την έκθεση, το λόμπι του βιομεθανίου θεωρεί ότι το βιοαέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φιλοδοξία της ΕΕ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Η ΕΕ σχεδιάζει να θέσει ένα μεσοπρόθεσμο ορόσημο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 90% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2040.

Η επίτευξη του στόχου για το 2040 θα απαιτούσε την απαλλαγή περισσότερων τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η «σημαντική ζήτηση φυσικού αερίου» θα μπορούσε να αντικατασταθεί σταδιακά από ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο.

Σημειώνεται δε, πως η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ έφθασε τα 452 δισ. κυβικά μέτρα το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει εκτιμήσει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο στα 390 bcm μέχρι το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης