Έργα ΑΠΕ στην Αυστραλία μέσω CfD (energy-storage)

Έργα ΑΠΕ στην Αυστραλία μέσω CfD (energy-storage)

Θα τα επιβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα τα διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις των Πολιτειών και των Επικρατειών

Συμβάσεις για διαγωνισμούς διαφοράς (CfD) για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024 σε ολόκληρη την Αυστραλία, κάτω από την επίβλεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά υπό τη διαχείριση των κυβερνήσεων των Πολιτειών και των Επικρατειών.

Μέσω των CfD, η χώρα της Ωκεανίας θα αναλαμβάνει έργα που αντιπροσωπεύουν συνολικά 32 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 23 GW παραγωγής μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας (VRE) και 9 GW σταθερής ικανότητας αποστολής η οποία κατέστη δυνατή με την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας.

Στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ΑΠΕ κατά 82%, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα energy-storage.news

Οι πιλοτικοί διαγωνισμοί στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2023, ενώ ένας υπάρχων διαγωνισμός στη Νέα Νότια Ουαλία έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος.

Στις 12 Απριλίου ξεκίνησε μια διαβούλευση για το σχέδιο WA, αναζητώντας πληροφορίες για το πώς μπορεί να σχεδιαστεί και να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες της πολιτειακής αγοράς ηλεκτρισμού χονδρικής (WEM). Η διαβούλευση θα συνεχιστεί έως τις 29 Απριλίου.

 

Συμφωνία για «ξεκλείδωμα» περισσότερων ΑΠΕ VRE για το WA

Η Νότια Αυστραλία, η Βικτώρια και η NSW συνδέονται με την Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (NEM) στην άλλη πλευρά της χώρας.

Στη NEM, το CIS λειτουργεί με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που προσφέρουν μια τιμή εξάσκησης έναντι των τιμών της αγοράς spot.

Όπου οι προσδοκίες για έσοδα δεν ικανοποιούνται, η κυβέρνηση επιβαρύνει την πληρωμή.

Όπου τα έσοδα υπερβαίνουν τις προσδοκίες, ο κύριος του έργου ή ο επενδυτής-ιδιοκτήτης του επιστρέφει το πλεόνασμα.

Σύμφωνα με σημειώσεις σχετικά με τη διαβούλευση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Κοινοπολιτείας, μια βασική διαφορά μεταξύ WEM και NEM είναι ο Μηχανισμός Εφεδρικής Χωρητικότητας του WEM (RCM) ο οποίος διασφαλίζει ότι υπάρχει επαρκής εφεδρική χωρητικότητα στο δίκτυο Νοτιοδυτικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος (SWIS) στο WA.

Το δίκτυο WA δεν είναι διασυνδεδεμένο με άλλα μεγάλα δίκτυα στη χώρα, σε αντίθεση με τις 5 περιφερειακές δικαιοδοσίες που αποτελούν το NEM.

Έτσι το RCM ορίζει τις απαιτήσεις εφεδρικής χωρητικότητας 2 χρόνια νωρίτερα, για έτη παράδοσης που διαρκούν 12 μήνες από την 1η Οκτωβρίου.

 

Η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας

Ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς (AEMO) έχει προβλέψει την ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας μεταξύ 44-96GW/550-950GWh στο NEM έως το 2050 και μεταξύ 12-17GW/74-96GWh στο WEM.

Τον Μάρτιο, ξεκίνησε η κατασκευή στην Ουάσιγκτον για το έργο που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) της χώρας ανά μεγαβατώρες.

Πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο 500 MW/2.000 MWh στο Collie (μια περιοχή που έχει φιλοξενήσει πολλά από τα μεγάλα συστήματα της πολιτείας).

Αναπτύσσεται από τη Synergy, μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας και λιανοπωλητή που ανήκει στην κυβέρνηση της Πολιτείας.

 

Συμφωνίες Μετασχηματισμού ΑΠΕ (RETA)

Ο υπουργός Bowen τόνισε επίσης στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14/4 ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τις Πολιτείες για να εξασφαλίσει την παράδοση νέων έργων ΑΠΕ, μέσω της υπογραφής Συμφωνιών Μετασχηματισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RETA).

Οι RETA θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για επενδύσεις σε στρατηγικά αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας, τη διαχείριση μιας ομαλής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και τον καθορισμό και τη διατήρηση σημείων αναφοράς αξιοπιστίας για έργα και συναφείς υποδομές.

Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος της Εθνικής Συνεργασίας για τον Μετασχηματισμό της Ενέργειας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί πλαίσιο συνεργασίας της κυβέρνησης της Κοινοπολιτείας με τους ομολόγους της σε επίπεδο πολιτείας και επικράτειας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού, στο οποίο εργάζεται ο υπουργός Κρις Μπόουεν, περίπου το ήμισυ της χωρητικότητας που στοχεύεται μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου Δυναμικότητας θα υπόκειται σε RETA.

Ο Μπόουεν είπε ότι οι RETA στην WA θα μπορούσε (αφού συμφωνηθεί), να ξεκλειδώσει 2,3 GW χωρητικότητας VRE και 1,1 GW εταιριών με δυνατότητα αποστολής πόρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης