Ενέργεια

Κίνα: Υποχώρηση 6,3 % στις εισαγωγές αργού τον Μάρτιο

Κίνα: Υποχώρηση 6,3 % στις εισαγωγές αργού τον Μάρτιο

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου πρώτου τριμήνου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σύμφωνα με το Reuters

 

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Μάρτιο μειώθηκαν από τα υψηλά επίπεδα ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά παρέμειναν ισχυρές εν μέσω αύξησης των ρωσικών αποστολών, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.

Οι εισαγωγές αργού τον Μάρτιο ανήλθαν σε 49,05 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ή περίπου 11,55 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.
Αυτό αντιπροσώπευε μείωση 6,23% από τα σχετικά υψηλά 12,3 εκατομμύρια bpd που εισήχθησαν τον Μάρτιο του 2023, όταν η ζήτηση καυσίμων αυξήθηκε στον απόηχο της εξόδου της Κίνας από τους σκληρούς περιορισμούς COVID-19.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 137,4 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο που ήταν 136,3 εκατ. τόνοι.
Οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού αναμένονταν να φτάσουν στο υψηλό ρεκόρ των 1,816 εκατομμυρίων bpd τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων Kpler, καθώς κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια ναύλωσαν επτά δεξαμενόπλοια καυσίμων Sokol κατά τη διάρκεια του μήνα.

«Οι εξαιρετικά υψηλές ρωσικές εισαγωγές του Μαρτίου είναι πιθανόν να είναι μοναδικές λόγω των ασυνήθιστα υψηλών αφίξεων Sokol της Άπω Ανατολής και η δυναμική είναι πολύ πιθανό να τελειώσει καθώς η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές αργού», δήλωσε η Emma Li, αναλύτρια της Vortexa στη Σιγκαπούρη.

Άνοδος στην μεταποίηση

Ενώ η κρίση ακινήτων της Κίνας ήταν ένα σημαντικό αντικίνητρο για την ευρύτερη οικονομία και τη ζήτηση για ντίζελ, η μεταποιητική δραστηριότητα έχει εκπλήξει προς τα πάνω. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποίησης (PMI) τον Μάρτιο επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ενισχύθηκε από τις υψηλότερες παραγγελίες εξαγωγών.
Η Κίνα δήλωσε ότι ανησυχεί για τα μέτρα που χαρακτήρισε μεροληπτικά μέτρα από την ΕΕ κατά των εταιρειών της.
Η χωρητικότητα πτήσεων εσωτερικού τον Μάρτιο αυξήθηκε περίπου 1,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με την αύξηση της ζήτησης καυσίμων αεριωθουμένων να τονώνεται από περίπου 90% αύξηση της χωρητικότητας διεθνών πτήσεων το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων OAG.

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για το πρώτο τρίμηνο ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα αρχεία του Reuters, συνολικού ύψους 32,9 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της πτώσης των παγκόσμιων τιμών του LNG.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου για τον Μάρτιο αυξήθηκαν 21,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 10,76 εκατ. τόνους, έδειξαν τα στοιχεία.
Οι τιμές του LNG για την Ασία στα τέλη Μαρτίου μειώθηκαν κατά 26,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 47% από το ανώτατο σημείο τους τον Οκτώβριο του 2023.
Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου, που περιλαμβάνουν το ντίζελ, τη βενζίνη, τα αεροπορικά καύσιμα και τα καύσιμα πλοίων, αυξήθηκαν κατά 9,4% από πέρυσι σε 6,02 εκατομμύρια τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης