Ενέργεια

Περιθώρια κέρδους και δίκτυα θα "κρίνουν" την ελληνική αγορά ενέργειας - Ποια είναι τα απαιτητικά νέα δεδομένα

Περιθώρια κέρδους και δίκτυα θα

Το κόστος της πράσινης μετάβασης

 

Μια νέα τάξη πραγμάτων διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης η οποία μάλιστα δεν προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου περιβάλλοντος στο οποίο όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν είναι η μείωση των περιθωρίων κέρδους των επενδυτών, οι συνεχώς αυξανόμενες περικοπές της πράσινης παραγωγής και η δυσκολία πρόσβασης στα δίκτυα.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα των τοποθετήσεων όλων των ομιλητών στο πάνελ του Forum των Δελφών με τίτλο «Η εγχώρια αγορά ενέργειας: Στρατηγικές έναντι των προκλήσεων», που συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του WorldEnergyNews Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης.

Ενδεικτική της νέας τάξης πραγμάτων είναι η εικόνα που περιέγραψε ο Γιάννης Στεφάνου επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Grant Thorton στην Ελλάδα. Όπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του 2023 για 33 ώρες η τιμή του ηλεκτρισμού στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν μηδενική. Την αντίστοιχη περίοδο του 2022 μηδενικές τιμές καταγράφηκαν για μόλις 10 ώρες ενώ το 2021 δεν καταγράφηκαν μηδενικές τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου πρόκειται για μια εικόνα από το μέλλον, που οδηγεί σε διακοπή των επιδοτήσεων και των σταθερών αμοιβών της πράσινης ενέργειας. Όπως είπε οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν πλέον μια διαφορετική αντίληψη του ρίσκου, ενώ και οι τράπεζες θα αξιολογούν με διαφορετικό τρόπο τις χρηματοδοτήσεις των έργων. «Το 2030, πρόσθεσε, η ελληνική αγορά θα έχει υπερπλεόνασμα ενέργειας και θα είναι εξαγωγική. Θα πρέπει να διαμορφωθεί το περιβάλλον και να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις για την εξαγωγή της ενέργειας μέσω διασυνδέσεων».


Στους καταναλωτές το κόστος

Ο Οικονομικός διευθυντής της HellenIQ Energy Βασίλης Τσάιτας σημείωσε ότι τα δίκτυα αποτελούν κυρίαρχη πρόκληση και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει σημαντικό κόστος που καταλήγει στους καταναλωτές. Προέβλεψε ότι για τα επόμενα 20-30 χρόνια η συμβολή του φυσικού αερίου και των ορυκτών καυσίμων θα παραμείνει σημαντική στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης και θα αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Παράλληλα ανέπτυξε τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το υδρογόνο και τόνισε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη κινήτρων χωρίς αυτό να σημαίνει μόνο επιδοτήσεις.

Ο Ανδρέας Αλκιβιάδης της Cero Generetion που προωθεί την επένδυση Δελφίνι στη Δράμα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα διατίθεται μέσω PPA στην AXPO, αναφερόμενος στην αγορά των PPAs τόνισε ότι εκπλήσσεται από τις συζητήσεις για το κόστος των PPAs σε σχέση με τη σημερινή τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όπως είπε στα PPAs χρειάζεται υπομονή. Οι αγοραστές δεν θα πρέπει να ενθουσιάζονται βλέποντας ένα σημείο της αγοράς σήμερα. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν απότομα.

Ο κ. Άρης Αραβίδης της σουηδικής OX2 αναφέρθηκε επίσης στα PPAs ασκώντας κριτική εμμέσως πλην σαφώς στην τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας που προωθεί PPAs των αγροτών και της βιομηχανίας. «Η αγορά, είπε, έχει ανάγκη από σταθερότητα, απλότητα και διαφάνεια. Η πρόσβαση στα δίκτυα πρέπει να δίνεται με κριτήριο την αποτελεσματικότητα του έργου και όχι γεωγραφικά, ή πολιτικά κριτήρια». Επίσης ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά την προτεραιοποίηση των επενδύσεων αλλά και τη φέρουσα ικανότητα των δικτύων.

Τέλος ο κ. Νίκος Αλαγιαλόγλου της Copenhagen Offshore Partners που πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα έχοντας συνάψει στρατηγική συνεργασία με την «Μυτιληναίος» για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, αναφέρθηκε στη πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών στο Αιγαίο και τόνισε ότι η επιλογή των οικοπέδων που έχει γίνει από την ΕΔΕΥΕΠ αφορά περιοχές εντός των 6 ναυτικών μιλίων. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε αυτές η όχληση των τοπικών κοινωνιών είναι ελάχιστη η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας με τη δημιουργία εγχώριας για αλυσίδας αξίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης