Ενέργεια

Μια ανάσα από τα 90 δολ. το brent καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αντισταθμίζουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Μια ανάσα από τα 90 δολ. το brent καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αντισταθμίζουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

 Στα 85 δολ. κινείται το αργό

 

Το Brent κυμάνθηκε γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός περιόρισε την αισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, αλλά παρέμεινε κοντά σε υψηλό έξι μηνών καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 0,65% στα 89,89 δολάρια το βαρέλι στις 19:33 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού των ΗΠΑ West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,96% στα 85,38 δολάρια το βαρέλι.
Θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο χωρίς πραγματική διακοπή του εφοδιασμού που σχετίζεται με γεωπολιτικά γεγονότα, δήλωσε ο παγκόσμιος ενεργειακός στρατηγικός Vikas Dwivedi της Macquarie.

«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα γίνει πτωτικό καθώς προχωρά το έτος λόγω της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, μιας σημαντικής ποσότητας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ+ που επανεισέρχεται στην αγορά και της πιθανότητας ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός να μετριάσει τη ζήτηση».
Πρακτικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό μπορεί να είχε σταματήσει και ότι θα χρειαζόταν μεγαλύτερη περίοδος αυστηρής νομισματικής πολιτικής για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Μείωση επιτοκίων

Οι επενδυτές που ανέμεναν νωρίτερα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, τώρα βλέπουν τον Σεπτέμβριο ως πιθανότερο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης, μετά από μια τρίτη συνεχόμενη μέτρηση του καταναλωτικού πληθωρισμού, ισχυρότερη από την προβλεπόμενη.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας διατήρησαν την Πέμπτη το κόστος δανεισμού σε υψηλό επίπεδο, όπως αναμενόταν, αλλά σημείωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί σύντομα να μειώσει τα επιτόκια, παρόλο που οι επενδυτές αμφισβητούν όλο και περισσότερο αν θα ακολουθήσει και ο αμερικανός ομόλογός της.
Το μπλοκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διερευνήσει τις επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για τις χώρες του.

Ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη έμεινε στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο φέτος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα ανακοινώσει τις προσδοκίες του στη μηνιαία έκθεσή του την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανά ιρανικά αντίποινα για μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έχει δεσμευτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ έναντι οποιωνδήποτε απειλών από το Ιράν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ και η Χαμάς ξεκίνησαν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στον πόλεμο στη Γάζα που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, αλλά αυτές οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης