Ενέργεια

Ο OPEC επιμένει στην πρόβλεψη για ισχυρή άνοδο της ζήτησης πετρελαίου φέτος (Montel)

Ο OPEC επιμένει στην πρόβλεψη για ισχυρή άνοδο της ζήτησης πετρελαίου φέτος (Montel)
Οι ισχυρές προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση της αγοράς
Ο OPEC διατήρησε την Πέμπτη (11/4) την πρόβλεψή του για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2024, η οποία, όπως είπε, θα στηριχθεί κυρίως από τις ενδείξεις ανάπτυξης που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Montel, η ένωση των παραγωγών ανέφερε σε μηνιαία έκθεσή της ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος στα 104,46 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ η ανάπτυξη το 2025 αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1,85 εκατ. βαρέλια/ημέρα στα 106,31 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Με βάση την εν λόγω έκθεση, οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ, όπως η Κίνα, αναμένεται να τραβήξουν προς τα πάνω τη ζήτηση πετρελαίου, υποστηριζόμενες από την ισχυρή κινητικότητα και τη βιομηχανική δραστηριότητά τους, η οποία μεταφράζεται σε γενναία ζήτηση καυσίμων όπως η βενζίνη, η κεροζίνη και το ντίζελ.

Ο OPEC βέβαια τόνισε ότι η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ζήτηση θα δικαιολογούσε στενή παρακολούθηση από την ομάδα παραγωγών και τη συμμαχία της για να διασφαλιστεί ότι η αγορά θα παραμείνει σε ισορροπία.

Συνεχής αβεβαιότητα

«Οι ισχυρές προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση της αγοράς, εν μέσω συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί μια υγιής και βιώσιμη ισορροπία της αγοράς», αναφέρει η έκθεση.

«Οι χώρες που συμμετέχουν στον OPEC θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση ώστε να ενεργήσουν, όταν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς», συνεχίζει η έκθεση.

Ο OPEC θα έχει συνάντηση με άλλες χώρες-παραγωγούς τον Ιούνιο για να αποφασίσουν αν θα επεκτείνουν περαιτέρω τις περικοπές παραγωγής ή θα επαναφέρουν μέρος της προσφοράς στην αγορά.

Συνεχίζεται η αύξηση των τιμών πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17% φέτος, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις σε συνδυασμό με τις περικοπές της προσφοράς της OPEC+ συνεχίζουν να οδηγούν τα επίπεδα σε υψηλότερα επίπεδα.

Η ένωση διατήρησε τις οικονομικές προοπτικές της για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας ανάπτυξη στο 2,8% για το 2024 και στο 2,9% το 2025.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι αύξησε τις οικονομικές προοπτικές του για τις ΗΠΑ στο 2,1%.

«Παρά κάποιους καθοδικούς κινδύνους, η συνέχιση της δυναμικής που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2024» συμπεραίνει η έκθεση.

Ανάπτυξη της Κίνας

Η μηνιαία έκθεση πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνει στο 4,8% φέτος και στο 4,6% το 2025.

"Η άμβλυνση των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας μετά τη δημοσίευση ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης από την αναμενόμενη εργοστασιακή παραγωγή, καθώς και της αύξησης κατά 3% σε ετήσια βάση της απόδοσης διυλιστηρίων αργού πετρελαίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, υπογράμμισε την ισχυρή κινεζική ζήτηση στην Κίνα", ανέφερε η έκθεση.

Την Τετάρτη (10/4), οι τράπεζες της Wall Street JP Morgan και Morgan Stanley αναβάθμισαν τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα και οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η Goldman Sachs αναμένει τώρα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αναπτυχθεί κατά 5% το 2024, από προηγούμενη πρόβλεψη για 4,8%.

Ενώ η Morgan Stanley αύξησε τις προοπτικές της για την οικονομία της Κίνας στο 4,8%, από προηγούμενη πρόβλεψη για 4,2%.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε τελευταία πτώση 0,25 δολάρια στα 90,23 δολάρια/βαρέλι, έχοντας διασπάσει και πάλι το επίπεδο των 90 δολαρίων/βαρέλι εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης