Ενέργεια

Η EDF θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τους νέους αντιδραστήρες της (Montel)

Η EDF θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τους νέους αντιδραστήρες της (Montel)
Η EDF στοχεύει στην κατασκευή έξι και ενδεχομένως 14 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2050
Η EDF θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για να συγκεντρώσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή των έξι νέας γενιάς αντιδραστήρων (ΕPR) στη Γαλλία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού κολοσσού.

«Τα ποσά που πρέπει να αντληθούν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι κολοσσιαία και υπερβαίνουν τις δυνατότητες μιας εταιρείας, ακόμη και μιας 100% κρατικής», δήλωσε ο Luc Remont σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

Σύμφωνα με το Montel, τον περασμένο μήνα, η γαλλική εφημερίδα Les Echos ανέφερε ότι η EDF είχε αναθεωρήσει ανοδικά το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των έξι νέων αντιδραστήρων στη Γαλλία κατά 30% σε 67,4 δισ. ευρώ.

Στα 3 δισ. ευρώ οι συνολικές δαπάνες

Οι δαπάνες της EDF για το πρόγραμμα EPR θα φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Remont, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει 2 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά παραμένουν βιώσιμα υπό την προϋπόθεση ότι το πυρηνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει, είπε ο Remont.

Ο Remont κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να διαμορφώσει έναν κατάλληλο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα προσελκύσει αρκετές επενδύσεις για το κόστος κατασκευής των γαλλικών EPR, μολονότι η EDF είναι υπερχρεωμένη λόγω των υφιστάμενων έργων της στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση και να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες το 2025.

Η EDF στοχεύει στην κατασκευή έξι και ενδεχομένως 14 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2050, ενώ η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Penly στην ακτή της Μάγχης θα ξεκινήσει μέχρι το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης