Ενέργεια

Το Ιράν απειλεί με κλείσιμο του Ορμούζ για την παρεμπόδιση της μεταφοράς πετρελαίου

Το Ιράν απειλεί με κλείσιμο του Ορμούζ για την παρεμπόδιση της μεταφοράς πετρελαίου
Η ιστορική σχέση του Ιράν με τη στρατηγική θαλάσσια οδό, το Στενό του Ορμούζ, ήταν γεμάτη ένταση
Το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει τη σημαντική ναυτιλιακή οδό πετρελαίου, γνωστή ως Στενό του Ορμούζ, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης της χώρας.

Σύμφωνα με το Oil Price, η προειδοποίηση αυτή ήρθε μετά την παρουσία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία ο Αλίρεζ Τανγκσίρι λέει θεώρησε ως απειλή, αλλά και μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Τελ Αβίβ στο προξενείο της Τεχεράνης στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Δεν δεχόμαστε χτυπήματα χωρίς να ανταποδώσουμε, αλλά δεν είμαστε επίσης βιαστικοί στα αντίποινά μας», δήλωσε ο Τανγκσίρι.

Η ιστορική σχέση του Ιράν με τη στρατηγική θαλάσσια οδό, το Στενό του Ορμούζ, ήταν γεμάτη ένταση.

Κομβική η θέση του Ορμούζ

Το Στενό του Ορμούζ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν, αποτελεί ζωτικής σημασίας θαλάσσιο κόμβο, μέσω του οποίου διέρχεται σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εφοδιασμού σε πετρέλαιο -από αυτό το σημείο περνούν ημερησίως 20,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαιοειδών.

Η τοποθέτηση αυτή του Ιράν δεν είναι κάτι καινούργιο και πηγάζει από την επιθυμία του να ασκήσει επιρροή στις περιφερειακές υποθέσεις.

Παρά τις διεθνείς ανησυχίες και αντιρρήσεις, το Ιράν έχει κατά καιρούς εγείρει το ζήτημα του κλεισίματος του Στενού ως μέσο αντιποίνων ή πίεσης ως απάντηση σε αντιληπτές απειλές ή γεωπολιτικούς ελιγμούς των αντιπάλων του.

Τα γεγονότα του 2012

Μια τέτοια περίπτωση απειλής του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σημειώθηκε το 2012, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Ενώ το Ιράν διαθέτει τη δυνατότητα να διακόψει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του Στενού χρησιμοποιώντας τις ναυτικές του δυνάμεις και ασύμμετρες τακτικές, οι οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν σοβαρές, όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, ο φόβος του κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ παραμένει μια μόνιμη ανησυχία για την πετρελαϊκή βιομηχανία και τους υπεύθυνους χάραξης παγκόσμιας πολιτικής, υπογραμμίζοντας τη διαρκή σημασία της σταθερότητας και της διπλωματίας για τη διασφάλιση των ζωτικών οδών διέλευσης της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης