Στην Ρουμανία το μεγαλύτερο BESS στην Ευρώπη με εξοπλισμό από την ΕΕ

Στην Ρουμανία το μεγαλύτερο BESS στην Ευρώπη με εξοπλισμό από την ΕΕ

Μέχρι τα τέλη του 2024 θα συνδεθεί στο δίκτυο

Ο κατασκευαστής Monsson Group και η εταιρεία ολοκλήρωσης συστήματος Prime Batteries Technology εγκαινίασαν ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 6MW/24MWh (BESS) στην κομητεία Constanta της Ρουμανίας το οποίο είναι το μεγαλύτερο της βαλκανικής χώρας.


Το έργο διάρκειας 4 ωρών συστεγάζεται με 35MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας και ένα αιολικό πάρκο 50MW.

Αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι τα τέλη του 2024.

Η εταιρεία θα ελέγχει την υβριδική μονάδα μέσω ιδιόκτητων λογισμικό.

Η μονάδα BESS, που παρέχεται από την Prime Batteries, θα φορτίζει σε ώρες αιχμής παραγωγής και θα αποφορτίζεται όταν τελειώσει η παραγωγή. Η ανακοίνωση ισχυριζόταν ότι οι μπαταρίες κατασκευάστηκαν τοπικά.

 

Δηλώσεις επιτελικών στελεχών

Ο Marcin Wasilewski (Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας, EIT InnoEnergy στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη), σχολίασε: «Σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική ρουμανική αγορά, η Prime κατάφερε να νικήσει τους ανταγωνιστές της και να κερδίσει ένα σημαντικό συμβόλαιο με τις τοπικά αναπτυγμένες και κατασκευασμένες λύσεις.

«Είμαι ενθουσιασμένος που παρατηρώ τις προόδους τους! Μια τέλεια απόδειξη ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μπαταριών και ESS μπορούν να αμφισβητήσουν με επιτυχία τους Ασιάτες και παγκόσμιους ανταγωνιστές τους. Μια εκ νέου βιομηχανοποιημένη και ενεργειακά ασφαλής Ευρώπη είναι εφικτή!».


Ο Vicentiu Ciobanu (
Διευθύνων Σύμβουλος της Prime Batteries) είπε ότι το έργο θα αυξηθεί στις 216 MWh το 2025.

Η Ciobanu και άλλοι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι το έργο είναι στις πέντε μεγαλύτερες υβριδικές μονάδες του είδους του στην Ευρώπη και όταν αυξηθεί στις 216 MWh η χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι η μεγαλύτερη.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη η πρέσβης της Σουηδίας στη Ρουμανία, Therese Hyden, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΙΤ.

Ο Hyden είπε ότι ο όμιλος Monsson αναπτύσσει παρόμοια έργα στη Σουηδία σε συνεργασία με τη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου Northvolt. Ο κατασκευαστής στοχεύει κυρίως στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά διαθέτει μια ειδική εγκατάσταση συναρμολόγησης ESS στην Πολωνία.


Ο George-Madalin Chitaru (
Διευθυντής έργου για τον τοπικό εργολάβο Emergy) που επίσης παρευρέθηκε, είπε ότι είναι το μεγαλύτερο BESS στην Ευρώπη που κατασκευάστηκε αποκλειστικά με εξοπλισμό που παράγεται στην ΕΕ.

Η Ρουμανία ήταν επίσης πρόσφατα στην επικαιρότητα για την εκ νέου έναρξη μιας ανταγωνιστικής πρόσκλησης για μεγάλης κλίμακας έργα BESS, αναζητώντας έργα 240MW/480MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης