Ενέργεια

Θ. Σκυλακάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι έρευνες στο οικόπεδο «10» του Κυπαρισσιακού

Θ. Σκυλακάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι έρευνες στο οικόπεδο «10» του Κυπαρισσιακού

Δέσμευση για δημιουργία δύο εθνικών πάρκων από την κυβέρνηση

 

Την πιθανότητα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «10» του Κυπαρισσιακού κόλπου άφησε ανοιχτή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες κατά την παρουσίαση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” που διοργανώνει η Ελλάδα στις 16 και 17 Απριλίου.


Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα λάβει μια σειρά δεσμεύσεων μεταξύ των οποίων για τη δημιουργία δύο εθνικών πάρκων, των οποίων τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από μελέτη έως τα τέλη του έτους.

Το ένα εξ αυτών θα είναι στο Ιόνιο, καταλαμβάνοντας τη θαλάσσια ζώνη της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα, εντός της οποίας περιλαμβάνεται και η παραχώρηση στην Κυπαρισσιακό Κόλπο της HELLENiQ ENERGY. «Ανάλογα με την εξέλιξη των αποφάσεων που θα πάρουμε για τους υδρογονάνθρακες και τις επιστημονικές μελέτες που θα προηγηθούν, θα δούμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται επιστημονική τεκμηρίωση για τη συμβίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη βιοποικιλότητα.

Αξιολογόση δεδομένων από την HELLENiQ ENERGY

Βεβαίως, στο οικόπεδο «10» η HELLENiQ ENERGY έχει ήδη ολοκληρώσει πριν από έναν χρόνο τόσο 2D όσο και 3D εργασίες πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων, οι οποίες αξιολογούνται πριν αποφασιστεί το επόμενο βήμα της ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου θα περικλείει 12 περιοχές του δικτύου Natura, αλλά και άλλες περιοχές εκτός του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών.

Εκτός από το πάρκο του Ιονίου, στο πλαίσιο της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και η θέσπιση ενός ακόμη θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Συνολικά θα ανακοινωθούν, μαζί με τα δύο νέα εθνικά πάρκα, 20 δεσμεύσεις της χώρας μας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων αλλά και άλλες πηγές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον υπουργό, μέρος των αντισταθμιστικών οφελών που θα αποδίδουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στην χώρα μας θα κατευθυνθούν για τη θέσπιση και λειτουργία των δύο νέων θαλάσσιων εθνικών πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Εκτός υπεράκτιων οι μηχανότρατες

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι μηχανότρατες δεν θα μπορούν να ψαρεύουν εντός των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι 247 μηχανότρατες από το 2026 κι έπειτα, σταδιακά θα αποσύρονται, αρχικά από τα τρία εθνικά θαλάσσια πάρκα - τα δύο νέα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και από το υφιστάμενο της Αλοννήσου - και από το 2030 και από τις υπόλοιπες περιοχές Natura.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης