Ενέργεια

Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ λόγω χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου

Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ λόγω χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου

Στα 90 δολ. κινέίτα το Brent και στα 86 δολ. το αργό

 

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, αλλά η αδύναμη αγορά φυσικού αερίου, το υψηλότερο κόστος και η εστίαση στις αποδόσεις των μετόχων σε σχέση με τη νέα παραγωγή συγκρατούν τους drillers σχιστόλιθου από μεγάλες αυξήσεις παραγωγής στον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

To Brent την περασμένη εβδομάδα διαπραγματευόταν πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) ήταν πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδοαπό τον Οκτώβριο.
Περί τις 20:00 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 1,2% στα 90,07 δολάρια το βαρέλι και το αργό σημείωνε απώλειες 0,96% στα 86,07 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών αντανακλά τους κινδύνους προσφοράς από επιθέσεις στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή και την παγκόσμια ναυτιλία, καθώς και τις συνεχιζόμενες περικοπές της παραγωγής από τον OPEC+.
Η Bank of America αύξησε στις αρχές Απριλίου την προοπτική των τιμών Brent και WTI για το 2024 στα 86 δολάρια και 81 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα, και εκτίμησε ότι και τα δύο ήταν πιθανό να κινηθούνπερίπου στα 95 δολάρια το βαρέλι αυτό το καλοκαίρι.
Αυτές οι υψηλότερες τιμές μέχρι στιγμής δεν ήταν αρκετές για να δελεάσουν τους αμερικανούς drillers να ενισχύσουν την παραγωγή, δήλωσαν χειριστές και στελέχη εταιρειών υπηρεσιών, καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν μια απότομη πτώση της αξίας του φυσικού αερίου που παράγεται παράλληλα με το πετρέλαιο τους.

Αύξηση κόστους

Στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Νέο Μεξικό, οι παραγωγοί μείωσαν ήδη την παραγωγή το πρώτο τρίμηνο, καθώς το κόστος ενισχύθηκε. Σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of Dallas, η τιμή εξισορρόπησης για τη γεώτρηση ενός νέου φρέατος στο Permian, το κορυφαίο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, αυξήθηκε 4 δολάρια ανά βαρέλι τον περασμένο χρόνο.
Τώρα, οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου δημιουργούν νέες προκλήσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Henry Hub, το σημείο αναφοράς για το αέριο των ΗΠΑ, διαπραγματεύονται κάτω από 1,80 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανική θερμική μονάδα (mmBtu) και νωρίτερα φέτος υποχώρησαν σε χαμηλό 3-1/2 ετών λόγω ζεστού καιρού και υπερπροσφοράς.

"Χρειαζόμαστε τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάσουν στα 2,50 $ για μια συνολική αύξηση της δραστηριότητας. Οι πελάτες της Permian που έχουν συσχετίσει το φυσικό αέριο βλέπουν τρομερές διαφορές", δήλωσε ο Mark Marmo, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πετρελαιοειδών Deep Well Services.
Στο Δυτικό Τέξας, οι παραγωγοί πληρώνουν για να πάρουν το φυσικό αέριο. Οι τιμές στον κόμβο Waha της περιοχής ήταν κάτω από το μηδέν σε αρκετές εμπορικές συνεδριάσεις από τον Μάρτιο, ένδειξη ότι η προσφορά υπερβαίνει σημαντικά τη ζήτηση και τη χωρητικότητα των αγωγών.

Οι παραγωγοί μπορούν να ανταποκριθούν μειώνοντας την παραγωγή τους ή πληρώνουν για να συνεχίσουν να βγάζουν αέριο από το έδαφος.
«Οι περιορισμένοι αγωγοί φυσικού αερίου και η χωρητικότητα της μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου έχουν λειτουργήσει ασφυκτικά στην παραγωγή πετρελαίου σε μέρη της λεκάνης της Permian», δήλωσε ο Tim Roberson, πρόεδρος της παραγωγού Permian Texas Standard Oil.

Ρεκόρ 13,19 εκατ. βαρέλι την ημέρα

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, σε ρεκόρ 13,19 εκατ. bpd, αλλά υστερεί από την ανάπτυξη άνω του 1 εκατομμυρίου bpd που σημείωσε μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ υπερβαίνει επίμονα τις πρόσφατες εκτιμήσεις, αλλά οι αναλυτές της αγοράς δεν μπήκαν στον πειρασμό να αυξήσουν τις προβλέψεις τους ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές.
Η εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας Enverus, αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι βλέπει την παραγωγή των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 255.000 bpd φέτος.

Ο αριθμός των πλατφορμών γεώτρησης πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν 508, μειωμένος κατά 82 από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός των ενεργών εξέδρων φυσικού αερίου ήταν 110, ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes.
Η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι πιέσεις των επενδυτών για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων περιορίζουν επίσης τις επεκτάσεις της παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο Μπραντ Τζέιμς, Διευθύνων Σύμβουλος της συμβατικής γεωτρύπανσης Enterprise Offshore Drilling.
Οι πιθανές χρεώσεις στους παραγωγούς για εκλύσεις μεθανίου πάνω από ορισμένα όρια παρακολουθούνται στενά από τους παραγωγούς ως άλλο κόστος. Τα τέλη θα ξεκινήσουν φέτος από 900 $ ανά μετρικό τόνο και θα αυξηθούν στα 1.500 $ ανά τόνο το 2026.
«Οι διαδικασίες επιβολής της ανίχνευσης μεθανίου για τους μικρούς παραγωγούς είναι μια διαφαινόμενη κρίση», δήλωσε ένα στέλεχος ενέργειας σε έρευνα της Fed του Ντάλας τον περασμένο μήνα.
Συνολικά, το 80% των 129 στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της Dallas Fed δήλωσαν ότι η ρύθμιση για το μεθάνιο ήταν ελαφρώς ή σημαντικά αρνητική για την επιχείρησή τους.
«Η πρόσβαση στο κεφάλαιο είναι περιορισμένη λόγω της ESG (περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης), της πολιτικής, της ενεργειακής μετάβασης, της προκατάληψης κατά των ορυκτών καυσίμων», πρόσθεσε ο Τζέιμς. «Το αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσβασης στο κεφάλαιο είναι ότι οι πελάτες μας επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιακή πειθαρχία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης