Θα κάμψει τις αντιστάσεις των σκεπτικιστών το φυσικό υδρογόνο; (Montel)

Θα κάμψει τις αντιστάσεις των σκεπτικιστών το φυσικό υδρογόνο; (Montel)
Το υδρογόνο, υπενθυμίζεται, μπορεί να παραχθεί με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ή άλλων πηγών ενέργειας όπως το φυσικό αέριο, ή την πυρηνική
Οι οπαδοί της αξιοποίησης του φυσικού υδρογόνου ως πηγής ενέργειας ελπίζουν να υπερνικήσουν τον σκεπτικισμό που επικρατεί στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι τα αποθέματα είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και ότι η εξόρυξη είναι ευκολότερη και αρκετά πιο οικονομική σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το Montel, η ΕΕ έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτό το καύσιμο για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της για μηδενικές εκπομπές το 2050, φιλοδοξώντας να παράγει 10 εκατ. τόνους και να εισάγει 10 εκατ. τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το υδρογόνο, υπενθυμίζεται, μπορεί να παραχθεί με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ή άλλων πηγών ενέργειας όπως το φυσικό αέριο, ή την πυρηνική, ενώ επίσης το Η2 σχηματίζεται με φυσικές διεργασίες κάτω από την επιφάνεια της Γης, όπου θεωρητικά υπάρχει σε αφθονία.

«Είναι πολύ περισσότερο από όσο πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Viacheslav Zgonnik, CEO της Natural Hydrogen Energy, η οποία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στη Νεμπράσκα.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Πρόσφατες έρευνες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών υποδεικνύουν πως πράγματι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να βρίσκονται δεκάδες εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υδρογόνου στον φλοιό της Γης, αν και απαιτούνται πολλές ακόμα έρευνες για να αποδειχθεί πόσοι από αυτούς είναι εξορύξιμοι.

Δεδομένης της φυσικής διαδικασίας της αέναης αυτοαναπαραγωγής του, το φυσικό υδρογόνο είναι επίσης φθηνότερο από αυτό που παράγεται με τη χρήση ενεργειακών πηγών, με το κόστος του να σχετίζεται αποκλειστικά από τη γεώτρηση, λένε οι ειδικοί.

Οι υποστηρικτές του φυσικού υδρογόνου λένε ότι το κόστος παραγωγής θα κυμαίνεται περίπου στα 0,50-2 ευρώ/kg.

Η τιμή αυτή είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τα 4 ευρώ/kg για το πράσινο υδρογόνο και τα 2,3 ευρώ/kg για το γκρίζο υδρογόνο, σύμφωνα με τον δείκτη Hydex της E-Bridge.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ίσως αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού», δήλωσε ο Olivier Lhote, διευθυντής έργων φυσικού υδρογόνου στη Storengy, θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού ομίλου Engie, ο οποίος ειδικεύεται στην αποθήκευση φυσικού αερίου.

Οι σκεπτικιστές προβάλλουν αντίσταση

Οι σκεπτικιστές ωστόσο, όπως ο Michael Barnard της εταιρείας συμβούλων TFIE, τονίζουν σε απάντηση, ότι «απλώς δεν μπορεί να γίνει ποτέ τόσο φθηνό το υδρογόνο. Είναι σαν να προσπαθείς να παραβιάσεις τους νόμους της φυσικής».

Από την πλευρά της η Isabelle Moretti του Πανεπιστημίου του Pau και της Περιφέρειας Adour στη Γαλλία λέει ότι ξεκινούν περισσότερα έργα φυσικού υδρογόνου καθώς περισσότερες χώρες αναθεωρούν τους κανονισμούς εξόρυξης.

Η ίδια μάλιστα βλέπει ότι μπορούν να αναπτυχθούν βιώσιμα έργα σε τρία έως επτά χρόνια.

Η μόνη γεώτρηση που έχει αποδείξει την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των project μέχρι σήμερα έχει γίνει στο Μάλι της Αφρικής, αν και τώρα η Βόρεια Αμερική και η Αυστραλία βρίσκονται στο στόχαστρο των επιστημόνων, ενώ σε Γαλλία και Αλβανία έχουν επίσης καταγραφεί σημαντικά ευρήματα-κοιτάσματα.

Η Helios Aragon θέλει να βγάλει 1,1 εκατ. τόνους υδρογόνου από μια περιοχή της βόρειας Ισπανίας ξεκινώντας από το 2029, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ελπίδες της ότι θα βρει περισσότερους από 100 εκατ. τόνους σε βάθος χρόνου.

Αγρότες οι πρώτοι αγοραστές

Ο Moretti και ο Lhote της Storengy λένε ότι είναι πιο πιθανό το λευκό υδρογόνο να είναι συμπληρωματικό άλλων μορφών υδρογόνου φιλικού προς το κλίμα, εστιάζοντας αρχικά στην εξεύρεση πελατών κοντά σε κοιτάσματα, όπως οι γεωργικοί παραγωγοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο ως λίπασμα ή οι επιχειρήσεις εξόρυξης που βρίσκονται μακριά από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι χώρες χωρίς δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν εύκολα στο υδρογόνο, τονίζει ο Moretti.

Νικώντας τους σκεπτικιστές;

Ορισμένες εταιρείες που ασχολούνται με τα βιομηχανικά αέρια είναι ανοιχτές στην ιδέα της χρήσης του φυσικού υδρογόνου, ενώ άλλες παραμένουν ακόμα επιφυλακτικές.

«Δεν θα έλεγα ποτέ ποτέ», δήλωσε ο Gilles Le Van της Air Liquide, γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας παροχής βιομηχανικών αερίων, όταν ρωτήθηκε σε σύνοδο κορυφής για την ενέργεια στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα κατά πόσο η εταιρεία του ενδιαφέρεται για το υδρογόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Giacomo Matarazzo της Terega δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την αναζήτηση της πιο συμφέρουσας ενεργειακής επιλογής.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Paul Martin του Hydrogen Science Coalition δεν έχει πειστεί, δηλώνοντας συγκεκριμένα πως «το επιχείρημα είναι, λοιπόν, ότι ανοίξαμε εκατομμύρια τρύπες, αλλά τις ανοίξαμε όλες σε λάθος μέρος, εκτός από μία στο Μάλι. Είναι αυτό αξιόπιστο επιχείρημα»;

Ο Barnard του TFIE λέει ότι υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις ότι το φυσικό υδρογόνο θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλή επιλογή, ωστόσο «δεν έχουμε ιδέα πόσο από αυτό μπορεί να ανακτηθεί και αν θα φτάνει για να καλύψεις τις ανάγκες της βιομηχανίας».

Επιπλέον, εκτιμά ότι το κόστος παραγωγής υδρογόνου δεν έχει υπολογιστεί σωστά από τους υποστηρικτές του, καθώς με το που αρχίσουν οι εξορύξεις του, η τιμή ξεκινά να εκτινάσσεται.

«Οπουδήποτε εξετάζουμε το υδρογόνο ως καύσιμο, βλέπουμε οικονομικές αποτυχίες» ανέφερε συγκεκριμένα.

Παρά τους σκεπτικιστές πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Natural Hydrogen Energy διατηρεί την αισιοδοξία του.

«Πιστεύω ότι το φυσικό υδρογόνο θα εξαφανίσει όλες τις άλλες εναλλακτικές μορφές του υδρογόνου», δήλωσε ο Zgonnik. «Είμαστε πολύ κοντά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης