Ετοιμάζεται η μπαταρία που θα αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη γεννήτρια άνθρακα

Ετοιμάζεται η μπαταρία που θα αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη γεννήτρια άνθρακα

Αναμένει να εγκριθεί από τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς (reneweconomy)

Η γιγάντια μπαταρία Waratah Super Battery που θα συμβάλει στην κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε από το αναμενόμενο κλείσιμο της μεγαλύτερης γεννήτριας άνθρακα της Αυστραλίας φαίνεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αφού λάβει έγκριση από τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα reneweconomy.com.au.


Θα είναι η πρώτη για ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών τέτοιου μεγέθους στην χώρα της Ωκεανίας.

Η Akaysha Energy (εταιρεία ανάπτυξης αποθήκευσης ενέργειας η οποία ανήκει στον μεγάλο επενδυτικό όμιλο Blackrock) ισχυρίζεται ότι η μπαταρία Waratah 850 MW και 1680 MWh (θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα όταν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του επόμενου έτους) έχει λάβει έγκριση Generator Performance Standard (GPS) από τον Αυστραλιανό Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς (AEMO).

Αυτό το GPS είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την έγκαιρη τοποθέτηση της μπαταρίας στο δίκτυο, καθώς οι δυσκολίες σχετικά με τις εγκρίσεις GPS είναι υπεύθυνες για μεγάλες καθυστερήσεις σε άλλα νέα έργα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεγάλων μπαταριών.

Η μπαταρία Waratah Super Battery κατασκευάζεται στη θέση της κλειστής γεννήτριας άνθρακα Munmorah στην κεντρική ακτή της NSW και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο ως «απορροφητής κραδασμών» για το δίκτυο, επιτρέποντας ουσιαστικά στις γραμμές μεταφοράς που παρέχουν ισχύ στις μεγάλες κέντρα φόρτωσης να λειτουργούν με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς η ΝSW προετοιμάζεται για ένα δίκτυο χωρίς τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Earing των 2.880 MW, αν και υπάρχουν εικασίες ότι τουλάχιστον ορισμένες μονάδες ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτές (τουλάχιστον για άλλα 2 καλοκαίρια) ως πρόσθετη ασφάλιση έναντι των ελλείψεων ρεύματος και των αυξήσεων των τιμών.

 

Η έγκριση GPS λύνει ένα από τα πιο ουσιαστικά τεχνικά προβλήματα

Ο Nick Carter (Διευθύνων Σύμβουλος της Akaysha Energy), υποστηρίζει ότι η έγκριση GPS είναι η πρώτη για ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών του μεγέθους του στην Αυστραλία και θα ανοίξει το δρόμο για άλλες «σούπερ μπαταρίες» που θα κατασκευαστούν στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας.

Λέει ότι η έγκριση GPS εξαλείφει ένα από τα πιο ουσιαστικά τεχνικά εμπόδια για το έργο, επιτρέποντάς του να συμμετέχει στην αναπτυσσόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστραλία.

«Ήταν περισσότερο από 12 μήνες σκληρής προσπάθειας από την ομάδα και την AEMO και την Transgrid και τους συμβούλους μας Aurecon για αυτό», δήλωσε ο Carter.

«Εκτιμούμε τη συνεργασία με την eks Energy και την Powin. Η δέσμευσή τους για την παροχή τοπικής επίγειας υποστήριξης στην Αυστραλία, η προηγμένη τεχνολογία και η προθυμία τους να συνεργαστούν στενά με τους εταίρους διασύνδεσής μας, ήταν ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της έγκρισης GPS και την επίτευξη του κλεισίματος εντός των απαιτούμενων χρονικών πλαισίων.

Η σύνδεση ενεργειακών έργων στο αυστραλιανό δίκτυο θέτει μοναδικές προκλήσεις λόγω των αυστηρών προτύπων διασύνδεσης που προκύπτουν από τον συνδυασμό ενός εγγενώς αδύναμου ηλεκτρικού δικτύου, αυστηρών απαιτήσεων απόδοσης και υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η σημασία είναι ότι τώρα έχουμε μια σαφή διαδρομή για να συνδέσουμε την μπαταρία».

Λέει ότι το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι πλήρως λειτουργικό έως τον Αύγουστο του 2025, παρότι είναι πιθανό να συνδεθεί με το δίκτυο αργότερα φέτος.


Ο
Andrew Kingsmill (Εκτελεστικός Διευθυντής σχεδιασμού δικτύου και τεχνικής συμβουλής στην EnergyCo, που είναι υπεύθυνος για τον κατασκευαστή), λέει ότι «η έγκριση GPS σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει τις προσομοιώσεις που απαιτούνται για να γνωρίζουμε ότι μπορεί να συνδεθεί με επιτυχία στο δίκτυο αργότερα φέτος».

Ο Akaysha's Carter θεωρεί ότι η μπαταρία Waratah θα είναι η μεγαλύτερη ενιαία μονάδα που θα συνδεθεί στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο για να διασφαλίσει ότι «τα φώτα παραμένουν αναμμένα σε μια σειρά διαφορετικών περιστάσεων» και ότι θα μπορούν να συνδεθούν περισσότερα αιολικά και ηλιακά αξιόπιστα και «μπορεί να μεταφέρει την ενέργειά του στα κέντρα φόρτωσης».


Ο Carter λέει ότι η σύνδεση νέων περιουσιακών στοιχείων στην Αυστραλία είναι μια δύσκολη, προκλητική διαδικασία λόγω του «αυστηρού» δικτύου.

«Το GPS είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ασφάλειας του συστήματος και για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τίποτα ανόητο για να επηρεάσετε το δίκτυο. Στην Αυστραλία έχουμε πιθανώς τα πιο σκληρά πρότυπα GPS στον κόσμο» λόγω της φύσης του δικτύου, της αύξησης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και της εξόδου του άνθρακα και άλλων θερμικών γεννητριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης