Απεξαρτάται ενεργειακά η Εσθονία από την Ρωσία με Υπεράκτια και Αποθήκευση

Απεξαρτάται ενεργειακά η Εσθονία από την Ρωσία με Υπεράκτια και Αποθήκευση

Έργο αποθήκευσης ενέργειας 12 ωρών της βαλτικής χώρας για να πετύχει αυτονομία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ( CleanTechnica)

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε την περίοδο του Ρωσοουκρανικού πόλεμου έκανε πολλά κράτη και οργανισμούς - ενώσεις (διεθνείς και ευρωπαϊκούς) να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση της ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τη λύση και η Εσθονία στρέφει το ενδιαφέρον της στους σημαντικούς υπεράκτιους αιολικούς πόρους της και σε ένα τεράστιο νέο μακροχρόνιο έργο αποθήκευσης ενέργειας με αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος θα είναι κρυμμένο υπόγεια.

Η ιστοσελίδα cleantechnica.com, κάνει συνοπτική παρουσίαση του εγχειρήματος της βαλτικής χώρας περιλαμβάνοντας σε αυτήν την επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

 

Ανάδοχος η εσθονική Terrain

Η εταιρεία πίσω από το έργο αποθήκευσης ενέργειας είναι η εσθονική startup Zero Terrain.

«Πρόκειται για μια πλήρη αναμόρφωση του ενεργειακού συστήματος με ελάχιστη διαταραχή στην καθημερινή ζωή. Παρέχουμε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οικονομικά προσιτές, ασφαλή ενέργεια και εισόδημα για γενιές χωρίς συμβιβασμούς στο περιβάλλον ή την πολιτική.

Ως αποτέλεσμα της χαμηλής χρήσης κρίσιμων υλικών, τόσο ο κίνδυνος προσφοράς όσο και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού των υλικών είναι χαμηλότεροι. Αυτό μειώνει την εξάρτηση των προηγμένων οικονομιών από αυταρχικά καθεστώτα», εξηγεί η Zero Terrain.

Πρόκειται για αρκετά τολμηρή δήλωση που έγινε από εταιρεία που δραστηριοποιείται στη σκιά… της Ρωσίας η οποία από το 2022 είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία.

Η εταιρεία σημειώνει επίσης το ρόλο των υπεράκτιων αιολικών πόρων της Εσθονίας στην απελευθέρωσή της από τη λαβή του πετρελαϊκού σχιστόλιθου (δεν πρέπει να συγχέεται με το σχιστολιθικό πετρέλαιο) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από αυτή την άποψη, έχουν άφθονη παρέα.

«Ως στρατηγικό έργο υποδομής, το έργο έχει λάβει υποστήριξη από τη “Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη”, που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).

Η Energiasalv ανήκει από κοινού στην AS Alexela, μια κορυφαία εταιρεία ενέργειας της Εσθονίας. Οι Combiwood Grupp OÜ, Warmeston OÜ, Ronnivara OÜ και Vool OÜ, που ανήκουν στον CEO της εταιρείας», αφηγείται η Zero Terrain.

 

Επενδύσεις φέρνει η νέα μορφή αποθήκευσης ενέργειας

Η κατασκευή ενός αντλούμενου υδροηλεκτρικού συστήματος σε επίπεδο έδαφος, θα συνεπαγόταν μια τεράστια επένδυση σε νέες υποδομές για την αύξηση της ανύψωσης μιας ανώτερης δεξαμενής.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η νεοφυής εταιρεία του Τέξας Quidnet Energy έλαβε επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για να βελτιώσει ένα γεωμηχανικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που αναπτύσσει υπόγειους σχηματισμούς βράχων ως την κάτω δεξαμενή, επιτρέποντας την κατασκευή της άνω δεξαμενής στο έδαφος.

Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας εξακολουθεί να αποτελείται από εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία αποθήκευσης.

Αυτή η δοκιμασμένη και αληθινή τεχνολογία περιλαμβάνει την άντληση νερού σε μια ανηφορική δεξαμενή όταν υπάρχει διαθέσιμη υπερβολική ισχύς. Όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, το νερό αφήνεται να κατέβει σε έναν σταθμό παραγωγής από κάτω.

Ορισμένα αντλητικά υδροηλεκτρικά συστήματα απορρίπτουν το αναλωμένο νερό σε ένα ποτάμι.

«Το GPS (γεωμηχανική αντλούμενη αποθήκευση) χρησιμοποιεί τη γη ως μηχανική μπαταρία αποθηκεύοντας ενέργεια ως νερό υπό πίεση μεταξύ στρωμάτων βράχου.

Ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος που σχετίζεται με την αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας κατά 50-75% για να καταστεί δυνατή η πιο αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική χρήση των στοιχείων ενεργητικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», εξήγησε το Τμήμα Ενέργειας.

 

Ο νέος τύπος αποθήκευσης ενέργειας γίνεται οικονομική λύση

Η λύση Quidnet εξοικονομεί κόστος εν μέρει με την ανάπτυξη υπαρχόντων υπόγειων σχηματισμών αντί της κατασκευής ολοκαίνουργιων υποδομών.

Η Zero Terrain εταιρεία προτείνει μια οικονομική διαδρομή προς μια νέα λύση αποθήκευσης υδροενέργειας με υπόγεια αντλία 500 μεγαβάτ για την Εσθονία. Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στην παραλιακή πόλη Paldiski, η οποία βρίσκεται εκεί όπου η Βαλτική Θάλασσα συναντά τον Κόλπο της Φινλανδίας.

Αντί να ψάχνει για υπάρχοντες βραχώδεις σχηματισμούς, η Zero Terrain σχεδιάζει εκ των προτέρων ένα υπόγειο αντλούμενο υδροηλεκτρικό σύστημα σε συνδυασμό με μια νέα λειτουργία εξόρυξης.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το υλικό από το ορυχείο στην Zero Terrain Paldiski θα πωληθεί για να αντισταθμιστεί το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του αντλούμενου υδροηλεκτρικού συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης