Ενέργεια

Montel: Η EDF βρήκε ρωγμές στον πυρηνικό αντιδραστήρα Paluel 2

Montel: Η EDF βρήκε ρωγμές στον πυρηνικό αντιδραστήρα Paluel 2
Ο αντιδραστήρας αναμένεται επί του παρόντος να τεθεί ξανά σε λειτουργία στις 10 Μαΐου
Η EDF επιβεβαίωσε ότι βρήκε ρωγμές στον πυρηνικό αντιδραστήρα Paluel 2 (1,3 GW) στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Montel, ερωτηθείς από κοινοβουλευτική επιτροπή αργά το βράδυ της Πέμπτης (4/4), ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Cedric Lewandowski, απάντησε ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός είχε πρόσφατα διαπιστώσει ίχνη διάβρωσης στους αντιδραστήρες Blayais 4 (910 MW) και Paluel 2.

Επικοινωνώντας ύστερα με το Montel, στέλεχος της EDF επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε βρει ρωγμές στη μονάδα Paluel, αλλά αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες, όπως πότε και πού βρέθηκε η διάβρωση ή αν βρίσκονται σε εξέλιξη επισκευές.

Το Paluel 2 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για συντήρηση και ανεφοδιασμό από τις 2 Φεβρουαρίου και ενώ η διακοπή λειτουργίας είχε αρχικά προγραμματιστεί να κρατήσει για 98 ημέρες, εντούτοις η EDF προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να παραταθεί έως και συνολικά 135 ημέρες.

Ο αντιδραστήρας αναμένεται επί του παρόντος να τεθεί ξανά σε λειτουργία στις 10 Μαΐου.

Αναμενόμενες οι διαβρώσεις

Η είδηση έρχεται αφού η EDF επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι η παράταση της διακοπής λειτουργίας κατά 30 ημέρες στον αντιδραστήρα Blayais 4 (910 MW) οφειλόταν σε διάβρωση.

Ο Lewandowski δήλωσε στην επιτροπή της άνω Βουλής ότι η πρόσφατη ανακάλυψη της διάβρωσης στο Blayais 4 και στο Paluel 2 δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Αφού έλεγξε τους νεότερους αντιδραστήρες, οι οποίοι όπως είπε, ήταν πιο επιρρεπείς στη διάβρωση, η εταιρεία άρχισε να ελέγχει και τους παλαιότερους σταθμούς, όπως στο Blayais και στο Paluel, είπε, προσθέτοντας ότι η EDF γνώριζε εξ αρχής ότι θα βρει ρωγμές.

Ενδεχομένως να βρεθούν και άλλες ρωγμές σε αντιδραστήρες όταν η εταιρεία θα ολοκληρώσει τον έλεγχο και στους συνολικά 56 αντιδραστήρες της, είπε ο Lewandowski.

Στο μεταξύ, η EDF είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο ότι μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει μία στις τρεις προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας για περίπου 30 ημέρες κατά μέσο όρο σε 13 αντιδραστήρες φέτος και 13 αντιδραστήρες το 2025, με βάση την πιθανότητα ανεύρεσης διάβρωσης σε μονάδες που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

Το θέμα αυτό «στοιχειώνει» όπως φαίνεται την εταιρεία, με τις διακοπές λειτουργίας των αντιδραστήρων να εκτοξεύονται κατά 47% το 2022 λόγω προβλημάτων σε πολυάριθμες μονάδες, με την παραγωγή να κατρακυλά σε χαμηλό 33 ετών, στις 279 TWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης