Ενέργεια

Δυναμική είσοδος της Μυτιληναίος στην κατασκευή των OCGT και CCGT στην Ευρώπη

Δυναμική είσοδος της Μυτιληναίος στην κατασκευή των OCGT και CCGT στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις αποτελούν την γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση

 

Μεγάλες επενδύσεις στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο δρομολογούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς είναι σαφές πλέον πως το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που θα παίξει το ρόλο της «γέφυρας» στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με το «σβήσιμο» ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύει προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια εφοδιασμού και τη σταθερότητα των ηλεκτρικών συστημάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση η χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, από τη μία πλευρά μειώνει τις εκπομπές ρύπων αφού το φυσικό αέριο είναι σαφώς καθαρότερο καύσιμο από τον άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει την αναγκαία σταθερότητα στα ηλεκτρικά συστήματα. Έτσι παρά το ότι δεν δηλώνεται επισήμως από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο πλέον η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή είναι γεγονός, που αποδεικνύεται από τις επενδύσεις που προωθούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.


Κατασκευή νέων σταθμών

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία η Edison ολοκλήρωσε τη κατασκευή δύο σταθμών φυσικού αερίου μέσα στο 2023 συνολικής ισχύος 1.545 MW, ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζονται άλλοι δύο σταθμοί, ένας της Enel στη Fusina ισχύος 840MW και ένας άλλος της EPH στο Tavazzano ισχύος 800 MW.

Στη Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 10 GW μέσω μηχανισμών στήριξης, με το συνολικό ποσό χρηματοδότησης να υπολογίζεται στα 16 δις ευρώ.

Η βρετανική κυβέρνηση εξάλλου, δήλωσε πρόσφατα ότι θα υποστηρίξει την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 τέθηκε σε εμπορική λειτουργία η μονάδα Kead by 2, ισχύος 893 MW και αυτή τη περίοδο κατασκευάζεται η μονάδα Kead by 3 ισχύος 910 MW με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
Επίσης η EPH κατασκευάζει δύο μονάδες 776 MW στο East Yorkshire που θα συνοδεύονται με αποθήκευση μπαταρίας 299 MW ενώ άλλες τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 299 MW βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μυτιληναίος έχει αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου OCGT και καύσιμο το φυσικό αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham του ομίλου Vitol. Επίσης έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα.

Στην Ελλάδα η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δύο ακόμα CCGT, ισχύος άνω των 800 MW η καθεμία, σε Κομοτηνή (ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil) και Αλεξανδρούπολη (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και όμιλος Κοπελούζου).

Αντικατάσταση άνθρακα

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας. Εξάλλου οι μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν την άμεση και αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που μπορεί να ανακύπτουν από την αντικατάσταση της ανθρακικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πολωνίας, μιας χώρας όπου η ηλεκτροπαραγωγή τα προηγούμενα χρόνια βασίστηκε στην ανθρακική παραγωγή. Η αντικατάσταση της ανθρακικής παραγωγής στην Πολωνία γίνεται με μονάδες φυσικού αερίου και αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τέσσερις μονάδες, στη περιοχή Dolna Odra, δύο μονάδες των 700 MW και 745 MW στη περιοχή Ostroleka και στη περιοχή Grudziadz άλλη μια ισχύος 563 MW που κατασκευάζεται από την Μυτιληναίος. Οι μονάδες στη Dolna Odra θα είναι έτοιμες μέσα στο 2024, οι υπόλοιπες το 2025.

Εξάλλου μόλις χθες ανακοινώθηκε από την Μυτιληναίος ότι ανέλαβε την κατασκευή μια ακόμη μονάδας CCGT ισχύος 560 MW στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Adamów στην περιοχή Turek της Πολωνίας.
Είναι πλέον σαφές ότι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας αεριοστροβίλων υψηλής απόδοσης επιτρέπει σημαντικά χαμηλότερη ένταση άνθρακα και επιπλέον, δίνει ευκαιρίες για μελλοντική τροποποίηση είτε σε Δέσμευση-Αποθήκευση Άνθρακα (CCS), είτε σε ανάμειξη του υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης