Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι Οδηγίες για τη χρήση δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 στην Β.Θάλλασα

Οι Οδηγίες για τη χρήση δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 στην Β.Θάλλασα

21 σχετικές άδειες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 - Επενδύσεις έως και 20 δισ. λιρών υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Η Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, North Sea Transition Authority (NSTA) δημοσίευσε 2 σειρές οδηγιών που αναμένεται να βοηθήσουν τη βιομηχανία να προετοιμαστεί για την πρώτη έγχυση αποθήκευσης άνθρακα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της βορειοευρωπαϊκής χώρας, παρουσίασε πέρυσι το όραμά της για τη βιομηχανία αποθήκευσης άνθρακα, δεσμεύοντας επενδύσεις έως και 20 δισεκατομμυρίων λιρών και προτείνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει το ισοδύναμο άνθρακα με την απομάκρυνση 6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο και να υποστηρίξει 50.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2050.

 

Η 1η Οδηγία - Σωστή μέτρηση του CO2

Η «Οδηγία για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα για τις αιτήσεις άδειας αποθήκευσης άνθρακα» παρέχει στους δικαιοδόχους πληροφορίες για τις προσδοκίες της NSTA σχετικά με τη σωστή μέτρηση του CO2 που εγχέεται σε μια τοποθεσία αποθήκευσης.

Επιπλέον περιλαμβάνει προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Σύμφωνα με την NSTA, είναι σημαντικό οι ρυθμοί ροής έγχυσης να προσδιορίζονται με ακρίβεια, καθώς αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται στη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς του CO2 στη δεξαμενή (και εκτός από τον συνολικό όγκο που εγχέεται).

Μετράται επίσης η ακριβής σύνθεση του αερίου το οποίο διασφαλίζει ότι η σωστή πληρωμή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος εμπορίας άνθρακα.

 

Η 2η Οδηγία - Ακρίβεια στον ορισμό των χώρων

Το δεύτερο σύνολο καθοδήγησης «Απαιτήσεις για τον ορισμό μιας τοποθεσίας αποθήκευσης άνθρακα, συγκροτήματος αποθήκευσης και υδραυλικής μονάδας», παρέχει σαφήνεια στον προσδιορισμό της έκτασης μιας υπόγειας τοποθεσίας αποθήκευσης και εστίαση για τους κατόχους άδειας στην περιοχή που πρέπει να καταφέρουν να αποτρέψουν τις διαρροές.

Αυτό συμβουλεύει τους κατόχους άδειας για την απαίτηση να παρέχουν ακριβείς ορισμούς των χώρων στους οποίους θα αποθηκεύεται το διοξείδιο του άνθρακα και των γύρω περιοχών στις οποίες πρέπει να περιέχεται, όπως υποστήριξε η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγώντας ότι αυτός ο ακριβής ορισμός απαιτείται έτσι ώστε τυχόν αποκλίσεις από τις αναμενόμενες.

Η κίνηση και ο περιορισμός του CO2 είναι σαφώς αναγνωρίσιμες, ώστε να μπορούν να ληφθούν προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα.

Η καθοδήγηση πρόκειται να βοηθήσει άμεσα τους κατόχους αδειών των ομάδων Track 1 στο Hynet και το Northern Endurance και του Track 2 στο Acorn και το Viking, που είναι τα πιο προηγμένα έργα, καθώς και τους νέους κατόχους αδειών.


21 άδειες αποθήκευσης άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 

Το 2023, έγιναν ορισμένα βήματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η χορήγηση 21 αδειών μετά τον 1ο γύρο αδειών αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα, η σύσταση μιας αποκλειστικής ομάδας ανάπτυξης αποθήκευσης άνθρακα NSTA για συνεργασία με φορείς στον τομέα και η σημαντική πρόοδος που σημείωσαν τα έργα (Track 1 και 2) σχετικά με τις αιτήσεις αδειών που έχουν να κάνουν με αποφάσεις για 4 αιτήσεις Track 1 που αναμένεται να ληφθούν το 2024.

Τέλος συγκαταλέγεται και μια διαβούλευση για τον προσδιορισμό των δεδομένων αποθήκευσης άνθρακα.

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη μελλοντικών τοποθεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης