Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες λέει νέα έρευνα (Renews.biz)

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες λέει νέα έρευνα (Renews.biz)
Η αύξηση της ζήτησης καλύφθηκε κυρίως από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Μια νέα παγκόσμια έκθεση διαπίστωσε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που εμποδίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το Renews.biz, τα ευρήματα της επισκόπησης της REN21 για την Παγκόσμια Έκθεση για την Κατάσταση των ΑΠΕ 2024 (GSR 2024), δείχνουν ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις γεωπολιτικές εξελίξεις και οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για την επίτευξη κλιματικών στόχων επιτάχυναν την ανάπτυξη και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο όχι σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η απόφαση της συνόδου κορυφής COP28 για τον τριπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και τον διπλασιασμό της ετήσιας βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 αύξησε περαιτέρω τις φιλοδοξίες και έδωσε ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρεται στην έρευνα.

Και μολονότι η όρεξη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ορατή, εντούτοις η χρηματοδότηση παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα.

Άνθρακας και ορυκτά καύσιμα παραμένουν στο θρόνο

Το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, αλλά δεν αντικαθιστούν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τον απαιτούμενο ρυθμό για διάφορους λόγους: η συνολική ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται γρήγορα, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αρκετά ακριβότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην αδειοδότηση, τις υποδομές και τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα δίκτυα.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έκθεσης GSR 2024 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εν λόγω έκθεση αποτυπώνει τη συνολική κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρύτερο ενεργειακό σύστημα και στο πλαίσιο παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη και το γεωπολιτικό τοπίο.

Ο κόσμος καίει περισσότερα ορυκτά από ποτέ

«Ο κόσμος καίει περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ποτέ, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξάνονται και η συνεχώς εντεινόμενη ενεργειακή ζήτηση δεν καλύπτεται πλήρως από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της REN21 Rana Adib.

«Αυτό επιδεινώνει την κλιματική κρίση και εκτροχιάζει την ενεργειακή μετάβαση. Χάνουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, αξιοποιώντας πλήρως τις οικονομικές ευκαιρίες που παρέχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συμπλήρωσε.

Αύξηση 58% στις ΑΠΕ μεταξύ 2012 και 2022

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 58% μεταξύ 2012 και 2022, αλλά η συνολική ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε επίσης κατά 16% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρει η έκθεση.

Η αύξηση της ζήτησης καλύφθηκε κυρίως από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 65% της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ 2012 και 2022.  

Οι ενεργειακές πολιτικές στηρίζουν τις ΑΠΕ

Οι πολιτικές απαντήσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής ανασφάλειας και του πληθωρισμού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αναδιαμόρφωση του τοπίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην τόνωση των επενδύσεων και των έργων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, η παγκόσμια επισκόπηση GSR 2024 δείχνει ότι, παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των απαιτούμενων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2023 για να φθάσουν περίπου τα 623 δισ. δολάρια, αν και το BloombergNEF και ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμούν ότι απαιτούνται ετησίως 1.300 έως 1.350 δισ. δολάρια για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην COP 28 και στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης