Ενέργεια

Πρόβλεψη BofA για κορύφωση της τιμής του πετρελαίου στα 95 δολάρια το βαρέλι

Πρόβλεψη BofA για κορύφωση της τιμής του πετρελαίου στα 95 δολάρια το βαρέλι
Η BofA δήλωσε ότι οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχουν ωθήσει τους κερδοσκόπους να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στο πετρέλαιο
Με το brent να κλείνει στα 90 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη (3/4), οι αναλυτές της Bank of America για την ενέργεια αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου για φέτος, η τιμή του οποίου εκτιμούν ότι θα φτάσει μέσα στο καλοκαίρι τα 95 δολάρια.

Σύμφωνα με το Oil Price, επικαλούμενη τη βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων, η Bank of America βλέπει το αργό πετρέλαιο τύπου Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 86 δολάρια ανά βαρέλι, από 80 δολάρια που έλεγε στην προηγούμενη πρόβλεψή της, και το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI), να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια ανά βαρέλι, από 75 δολάρια ανά βαρέλι που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Η προβλεπόμενη καλοκαιρινή κορύφωση στα 95 δολάρια για το Brent εξαρτάται από το κατά πόσο σε αυτή την περίοδο θα παρατηρηθεί σφιχτότερη προσφορά.

«Τα χαμηλά αποθέματα, οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα ισχυρά στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης έχουν αντιστρέψει τις τάσεις των τιμών και τώρα δείχνουν ότι η θερινή περίοδος θα είναι πιο σφιχτή από το αναμενόμενο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της που μεταδίδει η Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Τιμές του Πετρελαίου (OPIS), την οποία διαχειρίζεται η Dow Jones & Co.

Πιο αναλυτικά

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η BofA εστιάζει στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, καθώς και στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσικών διυλιστηρίων.

Στο εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ, η τράπεζα παρακολουθεί την αμερικανική παραγωγή του σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, επιβραδύνεται.

Η BofA δήλωσε επίσης ότι οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχουν ωθήσει τους κερδοσκόπους να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στο πετρέλαιο.

Ως προς τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει πως η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα δώσει εκ νέου ώθηση στις αγορές πετρελαίου τα επόμενα δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

Επίσης, την Τρίτη, μιλώντας στο Yahoo Finance, ο SVP και επικεφαλής του Global Oil Macro & North America Research Director της Rystad Energy, Claudio Galimberti, δήλωσε ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριψήφιες τιμές πετρελαίου, καθώς «οι περικοπές του ΟΠΕΚ έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα», ενώ «η ζήτηση παραμένει ισχυρή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης