Ενέργεια

Μια ανάσα από τα 90 δολ. το Brent, στα 85 δολ. κινείται το αργό - Τα γεωπολιτικά η βασική αιτία

Μια ανάσα από τα 90 δολ. το Brent, στα 85 δολ. κινείται το αργό - Τα γεωπολιτικά η βασική αιτία

 Καμμία αλλαγή στην πολιτική ΟΠΕΚ+

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, συνεχίζοντας το πρόσφατο σερί κερδών μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής του ΟΠΕΚ+ η οποία έληξε χωρίς να προτείνονται αλλαγές στην πολιτική παραγωγής.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του West Texas Intermediate κέρδισε 0,85%, στα 85,87 δολάρια το βαρέλι.
Το συμβόλαιο για την παράδοση Ιουνίου του Brent ενισχύθηκε 0,94%, στα 89,76 δολάρια το βαρέλι.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, OPEC+, μειώνουν εθελοντικά την παραγωγή τους κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης ολοκλήρωσε μια συνεδρίαση την Τετάρτη χωρίς να προτείνει αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με δύο αντιπροσώπους. Η επιτροπή μπορεί να κάνει συστάσεις για τον ΟΠΕΚ+ που θα τις εξετάσει μόνο σε επίσημη συνεδρίαση.

'Ελλειμα στην αγορά

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% και 16% φέτος, καθώς η βελτίωση των προσδοκιών οικονομικής ανάπτυξης θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα 450.000 βαρελιών την ημέρα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Bank of America.

Το αργό κέρδισε αυτή την εβδομάδα λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η Ουκρανία συνέχισε την εκστρατεία επιδρομών με drone κατά της ρωσικής ενεργειακής υποδομής, χτυπώντας το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.
Και το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, δεσμεύτηκε να απαντήσει κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας τη χώρα ότι βομβάρδισε το προξενείο της στη Δαμασκό και σκότωσε επτά αξιωματούχους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν εγείρει ξανά φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης