Περιβάλλον

Μικροπλαστικά ακόμα και αρχαιολογικές ανασκαφές – Σε υψηλά επίπεδα η μόλυνση

Μικροπλαστικά ακόμα και αρχαιολογικές ανασκαφές – Σε υψηλά επίπεδα η μόλυνση
Τα ευρύματα δημοσιεύτηκαν σε νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment
Η πόλη του York στην Αγγλία η οποία ήταν διάσημη μεταξύ άλλων για τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και τα νομίσματα από την μεσαιωνική εποχή των Βίκινγκς, τώρα -δυστυχώς- γίνεται γνωστή και για τα μικροπλαστικά της τα οποία είναι θαμμένα στους λόφους και τα χωράφια της.

Όπως αναφέρει το Futurism.com, Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μικροπλαστικά ανάμεσα σε ιζήματα που χρονολογούνται μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα, τα οποία είχαν ανασκαφεί στο York και αποθηκευτεί για μελέτη τη δεκαετία του 1980.

Τα ευρύματά τους δημοσιεύτηκαν σε νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment.

Η έρευνα

Η ομάδα ανέλυσε ιστορικής σημασίας ιζήματα από δύο τοποθεσίες στο York που συλλέχθηκαν στη δεκαετία του 1980 και τα συνέκρινε με δείγματα από δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες.

Αφού επεξεργάστηκαν τα ιζήματα και πραγματοποίησαν χημική ανάλυση στα δείγματα, οι ερευνητές βρήκαν μικροπλαστικά τόσο στα ιζήματα που είχαν ανασκαφεί τη δεκαετία του 1980 όσο και στα σύγχρονα δείγματα.

Εδώ και δεκαετίες η μόλυνση

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα μικροπλαστικά μπήκαν στα αρχειακά δείγματα όχι κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης τους, αλλά όταν αυτά βρίσκονταν ακόμη στο έδαφος – ουσιαστικά, ο πλανήτης είναι τόσο μολυσμένος με πλαστικά απόβλητα που οι τοποθεσίες είχαν ήδη μολυνθεί πριν από δεκαετίες.

Πώς βρέθηκαν εκεί; Οι ερευνητές είχαν ξεθάψει τα αρχειοθετημένα δείγματα από τοποθεσίες που βρίσκονταν στην πλημμυρική πεδιάδα του ποταμού Ουζ, επομένως ο πιθανότερος «ένοχος» είναι η κίνηση του νερού.

Αυτή η μελέτη, όπως και ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη Λετονία που αποκάλυψε μικροπλαστικά σε στρώματα που χρονολογούνται από το 1700 και δεν έφεραν ίχνη από ανθρώπινη παρέμβαση, καθιστούν σαφές ότι στο μέλλον οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα ορισμένο επίπεδο πλαστικής μόλυνσης.

«Είμαστε εξοικειωμένοι με τα πλαστικά στους ωκεανούς και στα ποτάμια», δήλωσε ένας ερευνητής. «Αλλά εδώ βλέπουμε την ιστορική μας κληρονομιά να ενσωματώνει τοξικά στοιχεία. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε στη συνέχεια είναι σε ποιο βαθμό αυτή η μόλυνση θέτει σε κίνδυνο την αποδεικτική αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων και την εθνική τους σημασία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης