Ενέργεια

Έσπασαν τα ρεκόρ οι θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον Μάρτιο

Έσπασαν τα ρεκόρ οι θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον Μάρτιο
Η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον ΟPEC+
Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας έφθασαν στο υψηλότερο σημείο για το 2024 την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες στο ρωσικό λιμάνι του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το Oil Price, τα στοιχεία παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι ο μέσος όρος των θαλάσσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου κατά την περίοδο έως τις 31 Μαρτίου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον ΟPEC+, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου.

Η Μόσχα συμφώνησε με τους όρους της συμφωνίας, να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά 300.000 bpd κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με τον πραγματικό μέσο όρο των αποστολών τεσσάρων εβδομάδων για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου να φτάνει τα 3,47 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα -περίπου 16.000 βαρέλια ανά ημέρα περισσότερο από ό,τι είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC+.

Για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία δήλωσε ότι θα βασίσει πλέον τις περικοπές της στην παραγωγή και όχι στις εξαγωγές, γεγονός που συνάδει περισσότερο με τη στρατηγική που εφαρμόζουν τα υπόλοιπα μέλη του ΟPEC+.

Αποδίδουν οι κυρώσεις λένε οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και καιρό ότι οι κυρώσεις της κατά της Ρωσίας -οι οποίες περιορίζουν τις θαλάσσιες μεταφορές αργού από τη Ρωσία- αποδίδουν.

Ωστόσο, τα έσοδα της Ρωσίας από το αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν σε 1,9 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαρτίου, ποσό αυξημένο από 1,75 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα, ο μέσος όρος των εσόδων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στα 1,74 δισ. δολάρια την εβδομάδα.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας είχαν περιοριστεί κάπως μετά την άρνηση των διυλιστηρίων της Ινδίας να δεχτούν την παράδοση 18 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με την κρατική ρωσική ιδιοκτήτρια εταιρεία του στόλου Sovcomflot, αν και το μισό από αυτό το αργό πετρέλαιο -που αρχικά απορρίφθηκε στην Ινδία- έχει έκτοτε πάρει το δρόμο του για την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές κυρώσεις φαίνεται να αυξάνουν το κόστος των ναύλων για τη διακίνηση του ρωσικού αργού πετρελαίου, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 6-8% της τιμής ενός βαρελιού αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης