Ενέργεια

Τι κρύβει η αύξηση των τιμολογίων τον Απρίλιο - Ο συντελεστής κανονικότητας και η ανάκτηση κόστους 500 εκατ. ευρώ

Τι κρύβει η αύξηση των τιμολογίων τον Απρίλιο - Ο συντελεστής κανονικότητας και η ανάκτηση κόστους 500 εκατ. ευρώ
Άνοδος 3% στην μέση τιμή της κιλοβατώρας παρά την μείωση της χονδρικής τον Μάρτιο

Είναι γεγονός ότι η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής ρεύματος τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/MWh έναντι 73,61 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο αλλά και η ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στα 60 ευρώ/MWh βάσει των εκτιμήσεων δεν αποτυπώθηκε στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Απρίλιο.

Η μέση τιμή της κιλοβατώρας τον Απρίλιο στα πράσινα τιμολόγια όπου βρίσκεται πάνω από το 90% των καταναλωτών αντί της αναμενόμενης μείωσης αυξήθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά από τα 10,5 λεπτά τον Μάρτιο. Με εξαίρεση τα "πράσινα" τιμολόγια της Φυσικό Αέριο, της NRG και της Voltera, οι πάροχοι προχώρησαν σε αυξήσεις μηδέ εξαιρουμένης και της ΔΕΗ που πρόσθεσε στη χρέωση της κιλοβατώρας του Απριλίου 0,034 λεπτά πάνω από αυτή του Μαρτίου διαμορφώνοντας την τιμή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 10,861 λεπτά έναντι 10,827 του Μαρτίου.

Για τις καταναλώσεις πάνω από τις 500 κιλοβατώρες η χρέωση της ΔΕΗ μειώθηκε επίσης οριακά από τα 11,907 λεπτά στα 11,881 λεπτά. Το εύρος της τιμής της κιλοβατώρας για το σύνολο των παρόχων κυμαίνεται τον Απρίλιο μεταξύ 9,06 και 11,71 λεπτών έναντι εύρους τον Μάρτιο μεταξύ 8,18 και 11,5 λεπτών.

Αυξήθηκαν οι απώλειες

Πίσω από αυτό το παράδοξο βρίσκεται μια εμπορική πολιτική των παρόχων που θα τη δούμε να συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες και η οποία στοχεύει στην ανάκτηση κόστους από τις απώλειες δικτύου των ετών 2021 και 2022 που φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την κατάρτιση των τιμολογίων του Απριλίου οι προμηθευτές άρχισαν να παραλαμβάνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ τα ειδοποιητήρια για τον αποκαλούμενο τεχνικά ''συντελεστή κανονικότητας" απωλειών δικτύου 2022. Οι προμηθευτές είχαν τιμολογήσει το 2021 και το 2022 βάσει ενός συντελεστή κανονικότητας 13,54% που είχε εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της το 2020 για την ρυθμιστική περίοδο 2021-2024 κατ έτος. Τιμολόγησαν δηλαδή για το 2021 και το 2022 ποσότητα ενέργειας κατά 13,54% παραπάνω από αυτή που έγχυσαν στο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των πελατών τους για να καλυφθεί το κόστος των τεχνικών και μη τεχνικών (ρευματοκλοπών) απωλειών που υπολογίζονται κάθε φορά βάση μελέτης που υποβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΑΕΥ κατ εκτίμηση.

Οι πραγματικές απώλειες εκκαθαρίζονται βάσει του συντελεστή απωλειών που ορίστηκε στο 13,54% της κατανάλωσης για τον κάθε προμηθευτή και το κόστος αυτών σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τα 400 εκατ. κατ έτος αντιστοιχούν σε ρευματοκλοπές. Τα κόστη αυτά τα έχουν ήδη συμπεριλάβει οι προμηθευτές στα τιμολόγια του 2021 και 2022 και τα έχουν μεταφέρει στους καταναλωτές.

Οι προμηθευτές είχαν ήδη παραλάβει τιμολόγια από το ΔΕΔΔΗΕ για το 2021 όπου ο συντελεστής κανονικότητας αποκλίνει από το 13,54% κατά 1,72% και προσφάτως έλαβαν ειδοποιητήρια για το συντελεστή κανονικότητας απωλειών του 2022 τα οποία εμφανίζουν σχεδόν διπλάσια απόκλιση από αυτή του 2021 και συγκεκριμένα 3,28%. Το μέγεθος προκάλεσε πραγματικό τρόμο και αναστάτωση αφού συνειδητοποίησαν ότι έχουν υποτιμολογήσει τα τιμολόγια του 2021 κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ και τα τιμολόγια του 2022 κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Το κόστος αυτό, περί τα 500 εκατ. συνολικά για τη διετία δεν μπορούν να το ανακτήσουν από τους πελάτες τους της διετίας 2021-2022 αφού οι καταναλωτές μετακινούνται. Ο μόνος τρόπος να ανακτηθεί ώστε να μην το επωμισθούν είναι να το ανακτήσουν από τους νυν και μελλοντικούς πελάτες τους και την πρακτική αυτή εγκαινίασαν με τα τιμολόγια του Απριλίου, άλλοι περιορίζοντας της μειώσεις που προκύπτουν από την αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής και άλλη προχωρώντας ακόμη και σε αυξήσεις.

Αυξάνονται οι ρευματοκλοπές

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες να πληρώνουν μέσω των τιμολογίων αναδρομικά την ¨μαύρη¨ τρύπα των ρευματοκλοπών, οι οποίες παρά τους στόχους που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ στον ΔΕΔΔΗΕ για μείωση συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της έχει θέση ως στόχο στον ΔΕΔΔΗΕ την μείωση των ρευματοκλοπών κατά 2% ετησίως για την ρυθμιστική περίοδο 2021-2024 έναντι ποινών. Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (ρευματοκλοπές) από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 21 σε 5,88 % το 2022.

Το ζήτημα έχει τεθεί από τους παρόχους στη ΡΑΑΕΥ καθώς είναι κοινή η εκτίμηση ότι οι στόχοι που έχει θέσει είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Εκτίμηση και του ΥΠΕΝ είναι ότι η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να ξαναδεί το ζήτημα με μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΕΗΕ, καθώς η αποτελεσματικότητα των μέτρων που δρομολογεί το υπουργείο για την καταπολέμηση του φαινομένου συναρτάται από τους ελέγχους του Διαχειριστή.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει από τις αρχές Νοεμβρίου πέρυσι το ΥΠΕΝ αλλά ακόμη δεν έχουν θεσμποθετηθεί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων αλλά και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης