Bloomberg: Το πράσινο στοίχημα της ΕΕ ύψους 40 δισ. ευρώ

Bloomberg: Το πράσινο στοίχημα της ΕΕ ύψους 40 δισ. ευρώ
Μέσω του Ταμείου Καινοτομίας υποστηρίζει δεκάδες έργα καθαρών τεχνολογιών έχοντας διαθέσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καταβάλλει προσπάθειες για να οδηγήσει τη «γηραιά» ήπειρο με ασφάλεια στην ενεργειακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας της (επενδυτικό όχημα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ) το οποίο αποτελεί τον πυρήνα των σχεδίων της Ευρώπης να αναθεωρήσει την οικονομία της ώστε να έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Κατασκευαστής ηλιακών πάνελ που απολύει εργαζομένους, ένας κατασκευαστής μπαταριών που απέρριψε την Ευρώπη για αμερικανικές επιδοτήσεις και ένα έργο πράσινου υδρογόνου που σταμάτησε λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μέρος των πρώτων αποτελεσμάτων του εν λόγω Ταμείου, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Αποτελεί επίσης μέρος της αντίθεσης της ΕΕ στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι οι επιδοτήσεις θα εμποδίσουν τις βασικές βιομηχανίες να απομακρυνθούν στο εξωτερικό.

Το Ταμείο είναι ακόμα αρκετά νέο και υποστηρίζει δεκάδες έργα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μεγάλης πράσινης μονάδας χάλυβα στον κόσμο. Μάλιστα ορισμένα από αυτά, ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και του υδρογόνου δυσκολεύτηκαν να ξεκινήσουν.

Το Ταμείο Καινοτομίας είναι ένα από τα προγράμματα που πρέπει να επιτύχουν για να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν γρήγορα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Marcus Ferdinand (επικεφαλής ανάλυσης στην εταιρεία ερευνών Veyt με έδρα το Όσλο).

Εάν αυτές οι πρώιμες προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την ικανότητα του μπλοκ να πετύχει τους κλιματικούς στόχους του 2040.

 

Άνω των 6 δισ. ευρώ σε κορυφαίες εταιρείες την τελευταία 4ετία

Από τότε που δημιουργήθηκε (πριν από 4 χρόνια), έχει διαθέσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την κλιμάκωση καθαρών τεχνολογιών, όπως η δέσμευση CO2 από ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Ευρώπης, ο γαλλικός κολοσσός βιομηχανικού αερίου Air Liquide SA, η ελβετική τσιμεντοβιομηχανία Holcim Ltd, σημαντικούς παραγωγούς ενέργειας όπως η Shell Plc και η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE AG προσπαθούν να παράγουν υδρογόνο.

Επίσης υποστηρίζει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που κατασκευάζουν εξοπλισμό ηλιακών πάνελ, μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Προβλήματα στον τομέα των κατασκευαστικών έργων

Τα κατασκευαστικά έργα είναι από αυτά που αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες. Το ταμείο έχει χορηγήσει τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ σε κατασκευαστές, οι μισοί από τους οποίους έχουν ανακοινώσει σχέδια για διακοπή λειτουργίας, απολύσεις προσωπικού ή πλήρη διακοπή των έργων, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων έργων από το Bloomberg Green.

ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ_-_ΙΣΠΑΝΙΑ_1.jpg

Ο Kurt Vandenberghe (Γενικός Διευθυντής για το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), δήλωσε
ότι «η ΕΕ αναμένει ότι ορισμένα από τα στοιχήματά της δεν θα λειτουργήσουν. Το ταμείο προορίζεται για επενδύσεις στις νέες, καινοτόμες δραστηριότητες του μέλλοντος.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάνε απαραίτητα όλα τα έργα στο τέλος τους, γιατί υπάρχει ένας δίκαιος βαθμός κινδύνου. Διαφορετικά, δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, εάν η αγορά το προχωρά από μόνη της».

Τα κακά στοιχήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι χάθηκαν πολλά χρήματα.

Η χρηματοδότηση καταβάλλεται σε φάσεις. Όσοι δεν λάβουν τελική επενδυτική απόφαση δεν λαμβάνουν καθόλου χρηματοδότηση.

Ωστόσο, εξακολουθεί να σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και διάβρωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ευρώπης εάν φύγουν οι εταιρείες.

Οι πράσινες κατασκευαστές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το δέλεαρ των ελκυστικών αμερικανικών επιδοτήσεων από τη μία πλευρά και τον ανταγωνισμό από τα φθηνά κινεζικά προϊόντα από την άλλη.

Η ελβετική εταιρεία κατασκευής ηλιακών πάνελ Meyer Burger Technology AG πήρε 200 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής στη Γερμανία και την Ισπανία.

Έκτοτε, η εταιρεία έχει ανακοινώσει σχέδια να κλείσει μια μονάδα παραγωγής στη Γερμανία, καθώς στρέφει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή για τις επιλογές της, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης