Επικαιρότητα

Άνοδος 13,5% στις τιμές των κατοικιών στο τρίμηνο - Αύξηση 11,6% και στα ενοίκια

Άνοδος 13,5% στις τιμές των κατοικιών στο τρίμηνο - Αύξηση 11,6% και στα ενοίκια
Τι δείχνουν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το spitogatos.gr
Το ανοδικό κλίμα των τιμών πώλησης των κατοικιών αλλά και των ενοικίων συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, παρότι, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, έχει αρχίσει να παρατηρείται σημαντική πτώση της ζήτησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών.

Σύμφωνα με το Money Review της Καθημερινής, το οποίο επικαλείται στοιχεία από το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική διαμορφώθηκε σε 2.350 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.070 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αύξηση 13,5%.

Αναφορικά με τα ενοίκια τώρα, η μέση ζητούμενη τιμή έχει πλέον αγγίξει τα 9,6 ευρώ/τ.μ., δηλαδή 11,6% υψηλότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, χωρίς να διακρίνονται σημάδια έστω σταθεροποίησης.

Μεγαλύτερη αύξηση στον Πειραιά

Την μεγαλύτερη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης εξακολουθεί να έχει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, η οποία σε ετήσια βάση αγγίζει πλέον το 27,3% σε 2.333 ευρώ/τ.μ., ενώ στα προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται πλέον σε 1.875 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 25% σε ετήσια βάση.

Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στη στροφή των επενδυτών του προγράμματος «Golden Visa» στην περιοχή του Πειραιά, όπου το ελάχιστο ύψος επένδυσης παρέμεινε στις 250.000 ευρώ, έναντι 500.000 ευρώ που απαιτούνται από την 1η Αυγούστου 2023 στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια. Πάντως, μεγάλη αύξηση με 14,6% παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον η μέση τιμή αγγίζει τα 2.073 ευρώ/τ.μ., από 1.810 ευρώ/τ.μ.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τη μελλοντική πορεία των τιμών και τις πιθανότητες σταθεροποίησης ή ακόμη και διόρθωσής τους σε κάποιες περιοχές, με δεδομένο ότι προωθούνται νέες μεταβολές στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», με το ελάχιστο όριο επένδυσης για το σύνολο της Αττικής να αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

Aυξημένα τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας

Στην αγορά των ενοικίων η εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας, καθώς ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή έχει πλέον αυξηθεί σε 10,36 ευρώ/τ.μ., όντας 10,4% υψηλότερη συγκριτικά με το περυσινό πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση στα νότια προάστια, όπου πλέον η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 12,35 ευρώ/τ.μ., από 11,08 ευρώ/τ.μ. πριν από 12 μήνες, μια αύξηση κατά 11,5%.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται και πάλι στην περιοχή του Πειραιά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο σε 9,78 ευρώ/τ.μ., από 8,25 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για αύξηση κατά 18,5%, τη στιγμή που και στα προάστια του Πειραιά το μέσο ζητούμενο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 15,6% σε 8,13 ευρώ/τ.μ., από 7,03 ευρώ/τ.μ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης