Ενέργεια

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών πέτυχαν επιστήμονες της πυρηνικής σύντηξης στην Κορέα

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών πέτυχαν επιστήμονες της πυρηνικής σύντηξης στην Κορέα
Η σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παρέχει απεριόριστη ενέργεια χωρίς τη ρύπανση από τον άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη
Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι έθεσαν το νέο παγκόσμιο ρεκόρ αναφορικά με το χρονικό διάστημα που διατήρησαν θερμοκρασίες 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με το CNN, αυτή η θερμοκρασία είναι επτά φορές υψηλότερη από αυτήν που υπάρχει στον πυρήνα του ήλιου.

Το νέο ρεκόρ επετεύχθη κατά τη διάρκεια ενός πειράματος πυρηνικής σύντηξης, σε αυτό που αποκάλεσαν ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για αυτή το φουτουριστική ενεργειακή τεχνολογία.

Το fusion, δηλαδή η πυρηνική σύντηξη επιδιώκει να αναπαράγει την αντίδραση που κάνει τον ήλιο και άλλα αστέρια να λάμπουν, με τη σύντηξη δύο ατόμων ώστε να απελευθερωθούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ενώ συχνά αναφέρεται ως το «ιερό δισκοπότηρο» των λύσεων για το κλίμα, καθώς θεωρείται μακράν η πιο καθαρή ενέργεια.

Η σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παρέχει απεριόριστη ενέργεια χωρίς τη ρύπανση από τον άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη, ωστόσο η επιτήρηση της διαδικασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Η διαδικασία

Ο κλασικός τρόπος για την εξασφάλιση της ενέργειας σύντηξης περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα σε σχήμα ντόνατ που ονομάζεται tokamak στον οποίο οι παραλλαγές υδρογόνου θερμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για να δημιουργηθεί πλάσμα.

Η διατήρηση των τόσο υψηλών θερμοκρασιών «δεν ήταν εύκολη λόγω της ασταθούς φύσης του πλάσματος υψηλής θερμοκρασίας», είπε στο CNN ο υπεύθυνος του πειράματος Si-Woo Yoon , γι' αυτό και αυτό το πρόσφατο ρεκόρ είναι τόσο σημαντικό.

Η KSTAR, η ερευνητική συσκευή σύντηξης της KFE, η οποία ονομάζεται συχνά ως «τεχνητός ήλιος», κατάφερε να διατηρήσει το πλάσμα με θερμοκρασίες 100 εκατομμυρίων βαθμών για 48 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια δοκιμών μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 30 δευτερολέπτων που σημειώθηκε το 2021.

Οι επιστήμονες της KFE είπαν ότι κατάφεραν να παρατείνουν τον χρόνο τροποποιώντας τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βολφραμίου αντί άνθρακα στους «εκτροπείς», οι οποίοι εξάγουν τη θερμότητα και τα απόβλητα που παράγονται από την αντίδραση σύντηξης.

Ο απώτερος στόχος είναι το KSTAR να μπορεί να διατηρήσει θερμοκρασίες πλάσματος 100 εκατομμυρίων βαθμών για 300 δευτερόλεπτα έως το 2026, ένα «σημείο καμπής» για να είναι σε θέση να κλιμακώσει τις λειτουργίες σύντηξης, σχολίασε ο Si-Woo Yoon.

Η έρευνα που κάνουν οι επιστήμονες στη Νότια Κορέα θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα στη νότια Γαλλία, γνωστού ως ITER, του μεγαλύτερου tokamak στον κόσμο που στοχεύει να αποδείξει ότι η σύντηξη είναι εφικτή. Το έργο της KSTAR «θα βοηθήσει πολύ στην έγκαιρη διασφάλιση της προβλεπόμενης απόδοσης στη λειτουργία του ITER και στην προώθηση της εμπορευματοποίησης της ενέργειας σύντηξης», δήλωσε ο Si-Woo Yoon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης