Ενέργεια

Δεύτερη ισχυρότερη εταιρεία στην Κίνα η PetroChina (Oil Price)

Δεύτερη ισχυρότερη εταιρεία στην Κίνα η PetroChina (Oil Price)
Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου που έχουν ανεβάσει τις ενεργειακές μετοχές σε όλο τον κόσμο
Και επίσημα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Κίνα έγινε η PetroChina με βάση την χρηματιστηριακή της αξία, καθώς ξεπέρασε τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας.

Σύμφωνα με το Oil Price, η μετοχή της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας είχε ανέβει κατά 42% από την αρχή του έτους, φτάνοντας την χρηματιστηριακή της αξία της περίπου στα 244 δις. δολαρίων.

Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου που έχουν ανεβάσει τις ενεργειακές μετοχές σε όλο τον κόσμο.

Η PetroChina είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα της ισχυρής ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης πετρελαίου, η οποία οδήγησε σε κέρδη ρεκόρ και μερισματικές πληρωμές, συμβάλλοντας στην ελκυστικότητα της μετοχής.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (161 δισεκατομμυρίων κινεζικών γουάν) για το 2023, αυξημένα κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου και την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Πέρυσι, η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέκαμψε από το 2022, όταν ο κορυφαίος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως βρισκόταν ακόμη υπό αποκλεισμό που σχετιζόταν με το COVID η οποία επιβάρυνε την κατανάλωση όλων των ενεργειακών προϊόντων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα συνολικά έσοδα της PetroChina, ωστόσο, υποχώρησαν κατά 7% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, εν μέσω των χαμηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες επηρέασαν τα έσοδα από το upstream.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023 ήταν χαμηλότερες από τα τριψήφια επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022, ήταν ακόμη αρκετά υψηλές ώστε να οδηγήσουν σε σταθερά κέρδη τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αποδεικνύεται και από τις ισχυρές επιδόσεις των διεθνών μεγάλων εταιρειών.

Η CNOOC ήταν επίσης μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων στο κινεζικό χρηματιστήριο, μαζί με την China Merchants Energy Shipping Co., με την CNOOC να σημειώνει άνοδο 42% στην αξία της μετοχής της από την αρχή του έτους, όπως και η PetroChina.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης