Ενέργεια

Αμερικανικό φυσικό αέριο μέσω του FSRU στην Αλεξανδρούπολη αγόρασε η Μολδαβία

Αμερικανικό φυσικό αέριο μέσω του FSRU στην Αλεξανδρούπολη αγόρασε η Μολδαβία
Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης έχει χωρητικότητα 5,5 δισ. κυβικών μέτρων
Η Μολδαβία έχει λάβει κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Απριλίου μεγάλες ποσότητες αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω του τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε η κρατική Energocom της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με το LNG Prime, η Energocom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αγόρασε αυτές τις δοκιμαστικές ποσότητες από την ΔΕΠΑ και τις πούλησε ύστερα στη Moldovagaz για κατανάλωση από τα νοικοκυριά.

«Τη Δευτέρα και την Τρίτη (1 και 2 Απριλίου αντίστοιχα), θα προμηθευτούμε 28.000 MWh φυσικού αερίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά υπάρχουν περίπου 28.000 MWh, που αντιστοιχούν σε 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Victor Binzari, αναπληρωτής διευθυντής της Energocom.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τιμή είναι ανταγωνιστική και αν η εταιρεία συμφωνήσει για τη συνέχιση της συνεργασίας αυτής, «θα ενημερώσει τους πολίτες στο άμεσο μέλλον».

Στόχος η ενεργειακή εξασφάλιση της χώρας

Ο Binzari δήλωσε ότι η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα προετοιμάσει τους φορείς της αγοράς, καθώς η σύμβαση διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λήγει στο τέλος του 2024 και η γειτονική χώρα έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μολδαβία συνορεύει με την Ουκρανία στα βόρεια, ανατολικά και νότια και με τη Ρουμανία στα δυτικά, ενώ το FSRU βρίσκεται στη θάλασσα της Θράκης σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης.

Η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Energocom υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΠΑ στο πλαίσιο των σχεδίων της για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας.

Ο αγωγός θα παραδίδει φυσικό αέριο στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς και στη συνέχεια στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά, είχε δηλώσει προηγουμένως η Gastrade.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης έχει χωρητικότητα 5,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Πρόκειται για το πρώτο FSRU της Ελλάδας και τη δεύτερη εγκατάσταση εισαγωγής LNG, η οποία προστίθεται στον τερματικό σταθμό εισαγωγής του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης