Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Σήμα κινδύνου από την πτώση ζήτησης, στο +80% οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο - Πρώτη η Μυτιληναίος στην Υψηλή Τάση, στο 51,42% το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ

ΑΔΜΗΕ: Σήμα κινδύνου από την πτώση ζήτησης, στο +80% οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο - Πρώτη η Μυτιληναίος στην Υψηλή Τάση, στο 51,42% το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ

Άνοδος 3,39% της παραγωγής με τις ΑΠΕ στο 50,8%  - Πως διαμορφώθηκαν τα μερίδια αγοράς

 

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται ήδη από τον Φεβρουάριο και αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω των καιρικών συνθηκών. Η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή από ΑΠΕ δεν μπορεί πλέον να απορροφηθεί, το ηλεκτρικό σύστημα κινδυνεύει με αστάθεια και οι περικοπές πράσινης ισχύος αναδεικνύεται στη μόνη, αλλά και επώδυνη για τους παραγωγούς λύση.


Όπως ήδη λένε παράγοντες της αγοράς οι εξαγωγές πράσινης ενέργειας στην πραγματικότητα επιβαρύνουν οικονομικά το ελληνικό σύστημα και τον τελικό καταναλωτή, αφού η ενέργεια διατίθεται στις γειτονικές αγορές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές αλλά αμείβεται με τις συμβολαιοποιημένες τιμές από τον ΔΑΠΕΕΠ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και η οποία όπως όλοι συμφωνούν πλέον θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, είναι το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με αυτό η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 2,53% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,39% με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά 80,87%, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,21%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από θερμικές μονάδες δηλαδή μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη προήλθε το 41,7% της παραγωγής του μήνα ενώ οι ΑΠΕ στο σύνολο τους (ΑΠΕ δικτύου και συστήματος) κάλυψαν το 50,8% των αναγκών παραγωγής και 7,4% καλύφθηκε από τα υδροηλεκτρικά.


Η θέση των προμηθευτών

Ενδιαφέρον έχει και η διαμόρφωση των μεριδίων των προμηθευτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ τον Φεβρουάριο κατείχε το 51,42% της αγοράς. Η Μυτιληναίος κατείχε τη δεύτερη θέση με 15,08% και η Ήρων την τρίτη με 11,60%. Ακολουθεί η Elpedison με 5,95%, η NRG με 5,35%, η Φυσικό Αέριο με 3,31%, η ΖΕΝΙΘ με 2,63% η VOLTERRA με 1,79%, και η VOLTON με 1,24%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ΔΕΗ έχει χάσει οριστικά την πρωτοκαθεδρία στην Υψηλή Τάση όπου πλέον τα ηνία κατέχει η Μυτιληναίος με ποσοστό 35,1% και ακολουθεί η ΔΕΗ με 28,8%, η Ήρων με 23,7% και η Elpedison με 10%.

Στη Μέση Τάση η παραμένει πρώτη με 33,6% αλλά σε αυτή τα μερίδια είναι μοιρασμένα αφού η Ήρων και η Μυτιληναίος κατέχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό δηλαδή 17,9% και 17,5% αντίστοιχα. Η NRG κατέχει το 8,8%, η Φυσικό Αέριο το 7,4%, η Elpedison 6%, η VOLΤERRA 5,8% και οι υπόλοιποι με μερίδια κάτω του 3% το 2,9% του συνόλου της αγοράς Μέσης Τάσης.

Τέλος στη Χαμηλή Τάση δηλαδή στους οικιακούς και μικρούς επιχειρηματικούς καταναλωτές η ΔΕΗ κατέχει το 62,8% της αγοράς η Μυτιληναίος το 9,1%, η Ήρων το 6,5% η NRG το 5,4%, η Elpedison το 4,8% η Ζενίθ το 3,9% και οι υπόλοιποι με μερίδιο κάτω του 3% το 7,5% του συνόλου της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης