Ενέργεια

Αντιμέτωπη με αρνητικές τιμές ενέργειας η Γερμανία - Στα -13,90 ευρώ/MWh βλέπουν την χαμηλότερη τιμή την Δευτέρα

Αντιμέτωπη με αρνητικές τιμές ενέργειας η Γερμανία - Στα -13,90 ευρώ/MWh βλέπουν την χαμηλότερη τιμή την Δευτέρα

Η σκόνη από τη Σαχάρα περιόρισε την ηλιακή παραγωγή

 

Οι γερμανικές τιμές spot θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης και υψηλότερης παραγωγής ανέμου, με την υψηλότερη πιθανότητα για αρνητικές ώρες να παρατηρείται τη Δευτέρα 1/4, σύμφωνα με τα στοιχεία Energy Quantified (EQ) της Montel.

Οι ωριαίες τιμές ενδέχεται να βρέθηκαν κάτω από το μηδέν από τις 13:00 έως τις 15:00 CET την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με πρόβλεψη της EQ.

Η χαμηλότερη τιμή τη Δευτέρα εκτιμάται στα -13,90 ευρώ/MWh από τις 14:00 έως τις 15:00, ενώ την προηγούμενη ώρα ο μέσος όρος θα είναι -9,56 ευρώ/MWh. Την Κυριακή, οι τιμές ήταν στα -3,73 ευρώ/MWh και στα -1,90 ευρώ/MWh τις ίδιες ώρες.

Την Κυριακή, η γερμανική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο 40,8 GW, που θα είναι 0,9 GW κάτω από το κανονικό, και να υποχωρήσει στα 38,3 GW τη Δευτέρα, 3,6 GW κάτω, σύμφωνα με το EQ.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τη Δευτέρα», επεσήμανε Γερμανός trader. «Η πρόβλεψη για την ηλιακή ενέργεια μπορεί να είναι λίγο δύσκολη εκείνη την ημέρα λόγω της εμφάνισης της σκόνης της Σαχάρας, αλλά σίγουρα θα έχουμε περισσότερο αιολική ενέργεια».

Πράγματι, η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 29,9 GW τη Δευτέρα, 8 GW πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με το EQ.

Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 6,3 GW, η οποία θα ήταν 3,4 GW χαμηλότερη από το συνηθισμένο, έδειξαν τα δεδομένα EQ.

Αβεβαιότητα λόγω ανέμων από τη Σαχάρα

Πρόβλεψη του Πανεπιστημίου Αθηνών υπολογίζει συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος έως και 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Γερμανία τη Δευτέρα λόγω των ανέμων από τη Σαχάρα.
Το τυπικό επίπεδο είναι μηδέν μικρογραμμάρια. Η σκόνη μπορεί να συναντήσει ένα στρώμα αέρα με σχετικά υψηλή υγρασία και να προκαλέσει σχηματισμούς νεφών.

Η σκόνη της Σαχάρας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πραγματική παραγωγή ηλιακής ενέργειας αποδεικνύεται χαμηλότερη από την προβλεπόμενη, καθώς δεν θα μπορούσαν όλα τα μοντέλα να ενσωματώσουν τα επίπεδα σκόνης.

Η τιμή επόμενης ημέρας για την Κυριακή και τη Δευτέρα διαμορφώθηκε τελευταία σε 37,77 ευρώ/MWh και 33,84 ευρώ/MWh, σύμφωνα με το EQ.
«Οι προβλέψεις είναι λίγο δύσκολες με πολλή σκόνη από τη Σαχάρα το Σαββατοκύριακο. Η ηλιακή πρόβλεψη θα μπορούσε να είναι λίγο πολύ υψηλή», πρόσθεσε ο trader.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης