Ενέργεια

Πάνω από 13 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Adnoc Gas μέχρι το 2029

Πάνω από 13 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Adnoc Gas μέχρι το 2029
Η εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 30% από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος του έτους
Η μονάδα φυσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου της Adnoc, Adnoc Gas, σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώριες και διεθνείς ευκαιρίες ανάπτυξης κατά την επόμενη πενταετία.

Όπως διαβάζουμε στο LNG Prime, η Adnoc Gas των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε σήμερα (1/4) ότι πραγματοποίησε την πρώτη ετήσια γενική συνέλευση (ΕΓΣ) μετά την αρχική δημόσια προσφορά της τον Μάρτιο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, υπό τον πρόεδρο Ahmed Al Jaber, οι μέτοχοι της εταιρείας έδωσαν το πράσινο φως στην πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για διανομή μερίσματος για το σύνολο του 2023 ύψους 3,25 δισ. δολαρίων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 30% από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος του έτους, οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της στα 65 δισ. δολάρια και κατατάσσοντας την Adnoc Gas μεταξύ των 20 κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Αύξηση των πωλήσεων κατά 20% ο στόχος

Το 2023, η Adnoc Gas ανέθεσε συμβάσεις αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση της δυναμικότητας επεξεργασίας της και την προσέγγιση περισσότερων πελατών και τα έργα αυτά θα προσφέρουν πρόσθετο όγκο πωλήσεων έως και 20%.

«Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον όγκο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε τη νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Ruwais και να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι το 2028», δήλωσε ο Al Jaber.

Η Adnoc υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με μια μονάδα του γερμανικού εισαγωγέα φυσικού αερίου Securing Energy for Europe (SEFE) για την προμήθεια του τελευταίου με LNG από τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό LNG στο Al Ruwais.

Πριν από αυτό, η εταιρεία υπέγραψε την πρώτη συμφωνία προμήθειας LNG για τον εν λόγω τερματικό σταθμό με την κινεζική ENN.

Η Adnoc σχεδιάζει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για τη μονάδα των 9,6 εκατ. τόνων ετησίως φέτος, ενώ κατέχει ήδη το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Adnoc LNG, η οποία παράγει σήμερα περίπου 6 εκατ. τόνους LNG ετησίως από τις εγκαταστάσεις της στο νησί Das.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης