Ενέργεια

Kpler: Οι αγορές LNG στην Ασία σημείωσαν ρεκόρ τον Μάρτιο

Kpler: Οι αγορές LNG στην Ασία σημείωσαν ρεκόρ τον Μάρτιο

Η ασθενής ευρωπαϊκή ζήτηση έκανε το καύσιμο πιο ελκυστικό για τους μεγάλους Ασιάτες αγοραστές - Κίνα, Ινδία και Ταϊλάνδη έχουν τα πρωτεία

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία σημείωσαν τον Μάρτιο του 2024 τα υψηλότερα επίπεδα φθάνοντας τους 24 εκατομμύρια τόνους, επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Kpler (παγκόσμιος πάροχος δεδομένων εμπορευμάτων και αγοράς).

Οι ηγέτες του πακέτου των εισαγωγέων ήταν η Κίνα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, με τις εισαγωγές να αναμένεται να συνεχιστούν σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου μειώνουν τη ζήτηση για νέες αποστολές και χαμηλότερες τιμές στην αγορά spot.

Λόγω αυτής της χαμηλότερης ζήτησης, οι αποστολές LNG στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 20% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως γνωστοποίησε η Kpler.

Εντός της Ασίας, η Ινδία ηγήθηκε με την υψηλότερη αύξηση στις εισαγωγές LNG, κοντά στο 20%, ακολουθούμενη από την Κίνα της οποίας οι αγορές LNG αυξήθηκαν κατά 22% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η πρόσληψη LNG της Ιαπωνίας προστέθηκε 8%, μετά από δύο μήνες συνεχούς μείωσης των εισαγωγών, έδειξαν επίσης τα στοιχεία.

Η ασθενής ευρωπαϊκή ζήτηση βοήθησε να ωθήσει τις τιμές LNG χαμηλότερα, καθιστώντας το καύσιμο πιο ελκυστικό για τους μεγάλους Ασιάτες αγοραστές.

Τρεις μήνες πριν από το ρεκόρ του Μαρτίου, οι αποστολές LNG στην Ασία σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών: το σύνολο του Δεκεμβρίου ήταν 26,61 εκατομμύρια τόνοι, πάλι ανά δεδομένα Kpler.

 

Τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών LNG στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερο ανταγωνισμό για την προμήθεια LNG στην Ευρώπη αργότερα, καθώς η ήπειρος εξαρτάται πλέον περισσότερο από το υπερψυγμένο καύσιμο για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο μετά την απώλεια μεγάλου μέρους του προμήθεια φυσικού αερίου με ρωσικό αγωγό.

Η σχετική ηρεμία στην αγορά LNG τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να μετατραπεί και πάλι σε ασταθή αναταραχή, εάν προκύψουν νέες ανησυχίες για την προσφορά και εάν αυτός ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος στην Ευρώπη ή και την Ασία.

Αυτές οι χαμηλότερες τιμές LNG στην αγορά spot θα μπορούσαν να δουν την Κίνα να σπάσει το δικό της ρεκόρ εισαγωγών LNG που σημειώθηκε το 2021 και να ενισχύσει την πρόσληψη υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ινδία κατά 10% φέτος. Το 2021, η Κίνα εισήγαγε 78,8 εκατομμύρια τόνους LNG.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, οι αγορές LNG της Ασίας στην άμεση αγορά ανήλθαν συνολικά σε 161 φορτία τους πρώτους 3 μήνες του έτους (ετήσια αύξηση περίπου 33%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης