Ενέργεια

Ο δείκτης PMI της Κίνας στέλνει ανοδικό σήμα στην αγορά πετρελαίου

Ο δείκτης PMI της Κίνας στέλνει ανοδικό σήμα στην αγορά πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να διαπραγματεύονται αυτή την εβδομάδα με κέρδη
Η τελευταία οικονομική ενημέρωση της Κίνας προσέδωσε μια νέα νότα αισιοδοξίας στις αγορές πετρελαίου, καθώς έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας αρχίζει να κινείται εντατικά για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Oil Price, η μέτρηση του δείκτη αγορών για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 50,8, από 49,1 τον Φεβρουάριο, ενώ φάνηκε ότι αυξήθηκαν και οι παραγγελίες για εξαγωγές.

«Από όλους τους δείκτες, η εγχώρια προσφορά και ζήτηση έχει αποδειχθεί ότι έχουν βελτιωθεί, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων ανακάμπτει, με την προθυμία για κατανάλωση και επενδύσεις να αυξάνεται», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της κινεζικής Everbright Bank Zhou Maohua.

Βεβαίως, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να διαπραγματεύονται αυτή την εβδομάδα με κέρδη, ενισχυμένες από τα κινεζικά στοιχεία, επεκτείνοντας το ράλι από την προηγούμενη εβδομάδα, έστω κι αν αρκετές αγορές παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω του καθολικού Πάσχα.

Τρίτος σερί ανοδικός μήνας

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί πλέον για τρίτο σερί μήνα και μπορεί κάλλιστα να βρεθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Μεταξύ των παραγόντων που τις οδηγούν προς τα πάνω, εκτός από τις περικοπές του ΟΡΕC+, είναι και η μείωση της ρωσικής προσφοράς, καθώς η χώρα δηλώνει ότι δεν θα επικεντρωθεί στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟPEC+.

Ένας επίσης παράγοντας που βοήθησε τις τιμές να ανέβουν υψηλότερα ήταν η ζήτηση, ειδικά στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση για πετρέλαιο αποδείχθηκε ισχυρότερη του αναμενόμενου, προσθέτοντας 100.000 bpd τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες της τράπεζας για συρρίκνωση κατά 200.000 bpd.

Αδύνατη παραμένει η ζήτηση από την Κίνα

Η ζήτηση από την Κίνα εξακολουθεί να αναμένεται να είναι αδύναμη, όπως φαίνεται, αλλά η τελευταία μέτρηση του δείκτη PMI ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις των προβλέψεων για αυτή στον μεγαλύτερο εισαγωγέα του καυσίμου στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης