Μπαράζ μηδενικών τιμών σε ΑΠΕ με φθηνές εξαγωγές - Ταρίφες με 117e/ΜWh για την εγχώρια αγορά - Μέτρα εξετάζει η Σδούκου

Μπαράζ μηδενικών τιμών σε ΑΠΕ με φθηνές εξαγωγές - Ταρίφες με 117e/ΜWh για την εγχώρια αγορά - Μέτρα εξετάζει η Σδούκου
Για σήμερα 1η Απριλίου οι μηδενικές τιμές ισχύουν για 7 ώρες και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 38,53 ευρώ/MWh

Σταθερή αλλά και ελεγχόμενη ροή στην είσοδο νέων έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας επιδιώκει να εξασφαλίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με την απουσία χωρητικότητας στο δίκτυο, αλλά και την αδυναμία απορρόφησης της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημεριανών ωρών, λόγω της περιορισμένης ζήτησης.

Είναι σαφές πλέον ότι ο φρενήρης ρυθμός εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών των προηγούμενων χρόνων, έχει φθάσει στο όριο του με την αγορά να διαπιστώνει το υψηλό κόστος αυτής της διαδικασίας για το σύστημα και βεβαίως για τον τελικό καταναλωτή.  Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Elpedison, το κόστος για τις μέσες τιμές ταρίφας για τα φωτοβολταϊκά είναι 117 ευρώ/MWh.

Για παράδειγμα στις 25 Μαρτίου το μεσημέρι, η χώρα εξήγαγε 7.700 MWh για τις οποίες ο Έλληνας καταναλωτές πλήρωσε συνολικά 1.300.000 ευρώ και η ενέργεια αυτή εξήχθη σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Με άλλα λόγια επιδοτήθηκε η ενέργεια που έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στο εξωτερικό.


Ti εξετάζει η Σδούκου

Η αγορά θεωρεί ότι αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί σε λίγο η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πρέπει να συζητήσουμε ποιες είναι οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας και πόσα άλλα φωτοβολταϊκά χρειάζονται. Σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπαίνουν σταθερά νέα έργα ΑΠΕ στο σύστημα.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια ισορροπία και στην κατεύθυνση αυτή, η κ. Σδούκου θεωρεί ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν ορισμένα δεδομένα και να τεθούν αυτά ενώπιον της αγοράς προκειμένου και αυτή με την σειρά της να πάρει τα ανάλογα μέτρα στο σχεδιασμό των επενδύσεων.
Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί ήδη εργάζεται στο θέμα και  αναμένεται εντός Απριλίου να υπάρξουν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα.


Πάντως εντός του Μαΐου το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τα 200 MW σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση και όπως όλα δείχνουν το σχήμα αυτό είναι που θα ακολουθείται σε όλα τα νέα έργα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση μια ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής και της χρήσης της ενέργειας, αφού επί του παρόντος η περίσσια ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά τις μεσημεριανές ώρες εξάγεται σε χαμηλές τιμές ενώ το σύστημα πληρώνει με τις συμβολαιοποιημένες τιμές, με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις να φθάνουν τα εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα θα επιτείνεται όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι ενώ παράλληλα πέραν του οικονομικού κόστους μεγάλο είναι και το πρόβλημα της εξασφάλισης ευστάθειας στο σύστημα.


Aρνητικές τιμές και χονδρική κάτω από 40 ευρώ/MWh

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση οι τιμές από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα ήταν όλες τις ημέρες μηδενικές ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται και η μέση χονδρεμπορική τιμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ενέργεια φθάνει στις ίδιες χαμηλές τιμές στον καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 67,5 ευρώ/MWh με την ανώτατη τιμή στα 156,39 ευρώ/MWh και την κατώτατη στο μηδέν. Η παραγωγή από ΑΠΕ έφθασε στο 40,63% και από φυσικό αέριο στο 33,64%, οι εισαγωγές στο 15,71% και οι εξαγωγές στο 13,09

Για σήμερα 1η Απριλίου οι μηδενικές τιμές ισχύουν για 7 ώρες και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 38,53 ευρώ/MWh ενώ χθες Κυριακή που η ζήτηση ήταν ακόμη χαμηλότερη η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 33,23 ευρώ/MWh και οι μηδενικές τιμές διήρκησαν 6 ώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης