ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύριο 28/3 οι υπογραφές για την Εγνατία με την Egis Projects για 35 χρόνια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύριο 28/3 οι υπογραφές για την Εγνατία με την  Egis Projects για 35 χρόνια
Ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης επενδύσεων τουλάχιστον 420 εκατ., που αφορούν τη βαριά συντήρηση
Αύριο το μεσημέρι, Πέμπτη 28 Μαρτίου, στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects (75%-25%) για διάστημα 35 ετών. Η υπογραφή θα γίνει μετά την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία από 0,03 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε 0,04 λεπτά (+30%), κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί με υπουργική απόφαση πριν από την Πέμπτη.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να γίνει αργότερα φέτος, εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα που οφείλει να εκπληρώσει το Δημόσιο πριν παραδώσει τον οδικό άξονα, ενώ το εφάπαξ τίμημα για την παραχώρηση θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα χαμηλότερο από την ονομαστική προσφορά του 1,496 δισ. ευρώ με την οποία το σχήμα ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 26 Αυγούστου 2021.

Η αναπροσαρμογή του τιμήματος προβλέπεται από τη διαγωνιστική διαδικασία και συνδέεται με τον επιτοκιακό κίνδυνο, δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια που ισχύουν σήμερα σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της προσφοράς.

Παράλληλα, ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης επενδύσεων τουλάχιστον 420 εκατ., που αφορούν τη βαριά συντήρηση, όπως και την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, με συνολικό μήκος 225 χιλιομέτρων. Συνολικά κατά τη διάρκεια των 35 ετών της παραχώρησης, η παραχωρησιούχος αναμένεται να επενδύσει σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Πηγή Καθημερινή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης