Ενέργεια

Montel: Μείωση εκπομπών του EU ETS κατά 14% το 2023

Montel: Μείωση εκπομπών του EU ETS κατά 14% το 2023

Πτώση κατά 187 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Οι εκπομπές μεταξύ σταθερών εγκαταστάσεων που υποχρεούνται να συμμετέχουν στην αγορά άνθρακα της ΕΕ πιθανότατα υποχώρησαν κατά 14% το 2023, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Montel εν όψει των προκαταρκτικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.


Οι περίπου 10.000 μονάδες παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια στην αγορά άνθρακα παρήγαγαν πιθανώς 1.126 εκατομμύρια τόνους εκπομπών, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 11 παρατηρητών.

Αυτό θα σήμαινε μείωση κατά 187 εκατ. τόνους σε σύγκριση με τις εκπομπές των ίδιων οντοτήτων το 2022.

Οι εκτιμήσεις για την έκταση της πτώσης κυμαίνονταν από 11% στο κάτω άκρο (LSEG) έως μια βουτιά 17% στο άνω άκρο (Morgan Stanley).

«Η μεγαλύτερη πτώση είναι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας, όπου ένας συνδυασμός χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, υψηλότερης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευνοϊκών επιπέδων αλλαγής καυσίμου οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή ενέργειας από άνθρακα προς όφελος του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ingvild Sorhus της εταιρείας συμβούλων Veyt με έδρα το Όσλο.


Οι εκπομπές ενέργειας καταρρέουν

Οι εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας μειώθηκαν περίπου 20% σε μια μέση εκτίμηση 577 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε από την εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων Icis η οποία καθόρισε την πτώση έως και 25%, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της, στους 506 εκατ. τόνους.

Όπως ορισμένες άλλες υπηρεσίες, η Icis αναλύει τις εκπομπές εντός του EU ETS ελαφρώς διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αύξηση 15% στην ηλιακή και αιολική παραγωγή και σχεδόν 7% μείωση της ζήτησης ενέργειας σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021 συνέπεσαν με την ανάκαμψη της γαλλικής πυρηνικής παραγωγής και ένα άλμα 16% στην υδροηλεκτρική ενέργεια από τις ξηρές συνθήκες του 2022.

 

Η βιομηχανία αποδυναμώνεται

Η βιομηχανία της Ευρώπης επέκτεινε επίσης μια μείωση της δραστηριότητας καθώς οι εκπομπές της μειώθηκαν περίπου 7% σε μια μέση εκτίμηση των 548 εκατομμυρίων τόνων.

Η Consultancy Volue απέδωσε περίπου το ήμισυ της πτώσης στον χάλυβα, τα χημικά και το τσιμέντο.

«Τα επίπεδα παραγωγής από βιομηχανίες έντασης ενέργειας παρέμειναν κάτω από τα προ του Covid επίπεδα», δήλωσε η Emma Coker (αναλύτρια του BloombergNEF που ειδικεύεται στον άνθρακα).

«Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έγιναν πιο έντονες για τη βιομηχανία πέρυσι», δήλωσε ο Stefan Kermer της Carbon Insights.

Η παραγωγή παρέμεινε σχετικά ισχυρή μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022.

«Αν και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι, η ζήτηση βιομηχανικού αερίου δεν ανέκαμψε», δήλωσε ο Yan Qin (επικεφαλής αναλυτής άνθρακα της LSEG).

«Η ανάκαμψη από την ενεργειακή κρίση επισκιάστηκε από το περιβάλλον ύφεσης και τα υψηλά επιτόκια», δήλωσε η Goda Aglinskaite (ανώτερη αναλύτρια άνθρακα στην ClearBlue Markets).

Οι αερομεταφορές (δεν περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα) ήταν πιθανότατα ο μόνος τομέας που είδε τις εκπομπές της να αυξάνονται πέρυσι από τους 49 εκατομμύρια τόνους που καταγράφηκαν το 2022, είπαν οι αναλυτές. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση κυμαίνονταν μεταξύ 2-14 εκατομμυρίων τόνων.

ΠΙΝΑΚΑΣ_8.png
Πτώση τιμών άνθρακα

Οι τιμές του άνθρακα έχουν υποχωρήσει από το άνοιγμα του έτους στα 80,50 ευρώ/τόνο. Έφτασαν στο χαμηλό έτος μέχρι σήμερα των 51,08 ευρώ/τόνο τον Φεβρουάριο και τελευταία εμφανίστηκαν λίγο πάνω από τα 63 ευρώ/τόνο.

Οι μειώσεις έχουν συνδεθεί με την κακή ισχύ, τη βιομηχανική ζήτηση, τις στάσιμες οικονομικές προοπτικές και την προστιθέμενη προσφορά.

Η EC θα δημοσιεύσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της για τις επαληθευμένες εκπομπές του περασμένου έτους στις 3 Απριλίου, λόγω αργίας κατά τη συνήθη ημερομηνία κυκλοφορίας της 1ης Απριλίου του τρέχοντος έτους.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης