Ενέργεια

Η Ουκρανία προσβλέπει στην αύξηση της δυναμικότητας ισχύος εν μέσω επιθέσεων (Montel)  

Η Ουκρανία προσβλέπει στην αύξηση της δυναμικότητας ισχύος εν μέσω επιθέσεων (Montel)   
Η Ουκρανία λαμβάνει ενεργά μέτρα για την ανοικοδόμηση και την επέκταση της ισχύος εν μέσω επιθέσεων στην ενεργειακή της υποδομή από τη Ρωσία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας στον Montel

Η χώρα υπέστη την Παρασκευή τη χειρότερη επίθεση στο ενεργειακό της δίκτυο από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να είναι χωρίς ρεύμα σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει «μια μεγάλης κλίμακας αποτυχία του ενεργειακού συστήματος της χώρας».

Η Svitlana Grynchuk, η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας, είπε στον Montel ότι η Ουκρανία βρισκόταν ήδη σε διαδικασία ενίσχυσης της ισχύος χάρη στην αύξηση της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς και της συνολικής εγχώριας ζήτησης.

«Κατανοούμε ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πρέπει να παρέχουμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουμε όλη αυτή τη ζήτηση», είπε, σημειώνοντας ότι η βιομηχανική κατανάλωση αυξήθηκε περισσότερο από 23% σε ετήσια βάση αυτό το χειμώνα.

 

Εμπόδια στην ανάπτυξη

Ωστόσο, είπε ότι ήταν δύσκολο να προβλεφθεί πόση νέα ή επισκευασμένη χωρητικότητα θα μπορούσε να υπάρξει μέχρι τον επόμενο χειμώνα, όταν χρειάζεται περισσότερο ρεύμα, λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με τις επενδύσεις και των δυσκολιών στην απόκτηση ορισμένων ανταλλακτικών.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για παραγωγή, παράδοση και εγκατάσταση, και χρειάζεται χρόνος, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό».

 Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει περισσότερο από το 50% της παραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει επισκευάσει περίπου 3 GW.

Τον περασμένο χειμώνα η Ρωσία «χρησιμοποίησε πολλά drones καθώς  ήθελαν να στοχεύσουν με μεγάλη ακρίβεια τους υποσταθμούς σε αυτές τις περιοχές [πρώτης γραμμής] και τα δίκτυα και επίσης τους θερμικούς σταθμούς [ηλεκτρικής] ενέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν επίσης επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου».

«Χάρη στους εργαζομένους μας στην ενέργεια  αυτός ο χειμώνας πέρασε χωρίς μεγάλες διακοπές ή μπλακ άουτ. Κυρίως, είχαμε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια – είχαμε αρκετή ικανότητα παραγωγής και αρκετή χωρητικότητα δικτύου».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας είπε ότι η χώρα ενέκρινε πρόσφατα ένα σχέδιο για τη δημιουργία όλων των τύπων ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, θερμικών και υδροηλεκτρικών.

 

Ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου

 Επιπλέον, η χώρα θα συνεχίσει να εφοδιάζεται με φυσικό αέριο και άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα αποθήκευση φυσικού αερίου για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμανε.

«Κατανοούμε ότι [η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία] μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, ακόμη και υπό επιθέσεις, και η υπόγεια αποθήκη μας είναι επίσης έτοιμη για επιπλέον όγκους φυσικού αερίου», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν αποθηκεύσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε φέτος ο όγκος του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στις αποθήκες μας να είναι πολύ υψηλότερος από το προηγούμενο έτος», τόνισε , σημειώνοντας, ακόμη και χωρίς να μπορούν να ασφαλίσουν το αποθηκευμένο αέριο, οι Ευρωπαίοι traders  επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της χώρας.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ πέρυσι έφτασαν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα πολύ πριν από τη χειμερινή περίοδο ζήτησης, με τα αποθέματα να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού εν μέσω απότομων μειώσεων στις προμήθειες των ρωσικών αγωγών από την έναρξη του πολέμου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης