Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δισεκατομμυριούχος άνθρακα κατασκευάζει το μεγαλύτερο ενεργειακό εργοστάσιο στον κόσμο

Δισεκατομμυριούχος άνθρακα κατασκευάζει το μεγαλύτερο ενεργειακό εργοστάσιο στον κόσμο

Θα κοστίσει 20 δισ. δολ. - Κρίσιμο έργο για τις προσπάθειες της Ινδίας να μειώσει τη ρύπανση και να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της (edition.cnn.com)

Η μονάδα καθαρής ενέργειας AGEL, κατασκευάζει στη δυτική ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο για το οποίο θα δαπανηθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για εκτεταμένο σταθμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας που θα έχει 5 φορές το μέγεθος του Παρισιού και θα είναι ορατός από το διάστημα.

Όταν ολοκληρωθεί σε περίπου 5 χρόνια αναμένεται να παράγει αρκετή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 16 εκατομμύρια ινδικά σπίτια.

 

Σύμφωνα με το edition.cnn.com, η επιτυχία του πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Khavda είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες της Ινδίας να μειώσει τη ρύπανση και να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της, καλύπτοντας παράλληλα τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου και της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας.

Η κατασκευάστρια εταιρεία (μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα της Ινδίας και ένας εκ των κορυφαίων ανθρακωρύχων) ανήκει στον Gautam Adani (2ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας).

Εκτελεστικός διευθυντής της Adani Green Energy Limited (AGEL) είναι ο Sagar Adani (ανιψιός του ιδιοκτήτη).

Ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ινδία.

«Βρίσκεται μόλις 12 μίλια από ένα από τα πιο επικίνδυνα σύνορα του κόσμου που χωρίζουν την Ινδία και το Πακιστάν, το πάρκο θα καλύπτει περισσότερα από 200 τετραγωνικά μίλια και θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας του πλανήτη ανεξάρτητα από την πηγή ενέργειας», ανέφερε η AGEL.

 

Καταγγελία για απάτη και επιστροφή στις επενδύσεις

Τα μεγάλα πράσινα σχέδια του ομίλου δεν έχουν καταρρεύσει από την ταραγμένη χρονιά που είχε από τον Ιανουάριο του 2023, όταν μια αμερικανική εταιρεία short-seller Hindenburg Research την κατηγόρησε ότι εμπλέκεται σε απάτη επί δεκαετίες.

Ο ινδικός όμιλος εξόρυξης κατήγγειλε στα ΜΜΕ την αναφορά της Hindenburg ως «αβάσιμη» και «κακόβουλη». Αλλά αυτό δεν κατάφερε να σταματήσει μια εκπληκτική κατάρρευση του χρηματιστηρίου που, σε ένα σημείο, εξαφάνισε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των εισηγμένων εταιρειών του.

Η προσωπική περιουσία του Γκαουτάμ Αντάνι μειώθηκε πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Αλλά ο μεγιστάνας έκτοτε επανήλθε και ο όμιλος ρίχνει τώρα δισεκατομμύρια στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Σχεδιάζει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην ενεργειακή μετάβαση την επόμενη δεκαετία, με το 70% των επενδύσεων να προορίζονται για καθαρή ενέργεια.

GSI-_ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ.jpg

Μια αναγκαιότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπους

Ο άξονας καθαρής ενέργειας του Ομίλου Adani έρχεται σε μια στιγμή που η Ινδία έχει θέσει ορισμένους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi έχει υποσχεθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, θα ικανοποιήσουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ινδίας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Το 2021, ο Μόντι υποσχέθηκε ότι η Ινδία θα πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070, το οποίο είναι ακόμα μερικές δεκαετίες αργότερα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο 500 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2030. Η AGEL, η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, στοχεύει να παρέχει τουλάχιστον το 9% αυτού, με σχεδόν 30 GW να παράγονται από το Khavda πάρκο μόνο στο Γκουτζαράτ.

«Η αποτυχία μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελεί επιλογή. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ινδία από το να αρχίσει να κάνει πράγματα σε αδιανόητο μέγεθος και κλίμακα», είπε ο Adani.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση ενέργειας θα εκραγεί τα επόμενα χρόνια.

 

Υπερκαταναλωτική χώρα ενέργειας η Ινδία - Πώς μπορεί να αλλάξει

Η Ινδία είναι η 3η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο παρότι η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές ανά άτομο είναι λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου μέσου όρου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την IEA, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Χάρη στα αυξανόμενα εισοδήματα, η ζήτηση ενέργειας έχει διπλασιαστεί από το 2000, με το 80% να καλύπτεται ακόμη από άνθρακα, πετρέλαιο και στερεά βιομάζα. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ενέργειας από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.


Οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ινδία

Η Ινδία βρίσκεται σε βολική θέση για ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 6% τα επόμενα χρόνια, λένε οι αναλυτές και μπορεί να γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Καθώς αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται, ο αστικός πληθυσμός του θα αυξηθεί, οδηγώντας σε τεράστια άνοδο στην κατασκευή κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και άλλων κτιρίων.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη τα επόμενα χρόνια λόγω παραγόντων που κυμαίνονται από το βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο έως την κλιματική αλλαγή. Το τελευταίο πυροδοτεί θανατηφόρους καύσωνες σε ολόκληρη την Ινδία, και ως εκ τούτου, η ιδιοκτησία κλιματιστικών θα έχει μια απότομη άνοδο τα επόμενα χρόνια.

«Μέχρι το 2050, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας από οικιακά κλιματιστικά πρόκειται να ξεπεράσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρη την Αφρική σήμερα», ανέφερε η IEA.

Η Ινδία δεν μπορεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για τις αυξανόμενες ανάγκες της χωρίς καταστροφικές συνέπειες για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

 

«Αν φανταστείτε ότι προστίθενται 800 GW θερμικής ισχύος με καύση άνθρακα, αυτό από μόνο του θα σκοτώσει όλες τις άλλες πρωτοβουλίες βιώσιμης ενέργειας που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα», είπε ο Adani.

 

Ο Adani στο πράσινο… και στα ορυκτά

Τα «πράσινα» σχέδια του ομίλου είναι εντυπωσιακά, αλλά οι ειδικοί για το κλίμα είναι επικριτικοί για τις συνεχιζόμενες μαζικές επενδύσεις του σε ορυκτά καύσιμα.

«Ο Adani συνεχίζει να περπατά και στις δύο πλευρές του δρόμου», δήλωσε ο Tim Buckley (Διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ).

Ο Όμιλος Adani δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και χειριστές ανθρακωρυχείων στην Ινδία, αλλά λειτουργεί επίσης το αμφιλεγόμενο ανθρακωρυχείο Carmichael στην Αυστραλία, το οποίο αντιμετώπισε σφοδρή αντίδραση από τους αγωνιστές της κλιματικής αλλαγής που λένε ότι είναι μια «θανατική ποινή» για τους Great Barrier Reef.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης