Ενέργεια

Acer: Οι αρνητικές ώρες τιμών spot στην ΕΕ πολλαπλασιάστηκαν 11 φορές το 2023 - Μηδενικές στην Ελλάδα (Montel)

Acer: Οι αρνητικές ώρες τιμών spot στην ΕΕ πολλαπλασιάστηκαν 11 φορές το 2023 - Μηδενικές στην Ελλάδα (Montel)

 Οι σκανδιναβικές ζώνες σημείωσαν τις περισσότερες αρνητικές ώρες

 

Οι αρνητικές ώρες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για την επόμενη μέρα αυξήθηκαν στις 6.470 το 2023, πάνω από 11 φορές περισσότερo από τις 558 αρνητικές ώρες που σημειώθηκαν το 2022, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ, Acer.

Από τις 50 ζώνες προσφοράς ενέργειας, οι 27 σημείωσαν τον υψηλότερο αριθμό αρνητικών ωρών από το 2017, ανέφερε η Acer στην ετήσια έκθεσή της για τις αγορές χονδρικής στην ΕΕ.

Οι σκανδιναβικές ζώνες προσφορών σημείωσαν τις περισσότερες αρνητικές ώρες, συχνά πάνω από 370. Οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία ήταν επίσης υψηλές, με 315 και 300 ώρες αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν μηδενικές αρνητικές ώρες τιμής για την επόμενη ημέρα το 2023.
Η Acer στήριξε τους υπολογισμούς της σε δεδομένα από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ Entso-E.


Υψηλή παραγωγή ΑΠΕ

Αρνητικές ώρες τιμών συμβαίνουν συχνά όταν η υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμπίπτει με την ασθενή ζήτηση, για παράδειγμα τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα.

«Αν και η ταχεία επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έπαιξε ρόλο, άλλοι παράγοντες που αφορούν το 2023 μπορεί να επηρέασαν αυτήν την αύξηση», ανέφερε η Acer, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της οι επικείμενες εκθέσεις της για τη διαζωνική χωρητικότητα τον Ιούνιο και για την ενοποίηση της αγοράς τον Οκτώβριο θα διερευνήσουν περαιτέρω τι οδήγησε την περυσινή αύξηση στις αρνητικές ώρες τιμών.

Οι ενώσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Αύγουστο να αντιμετωπίσει την αρνητική τιμολόγηση, προειδοποιώντας ότι έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές ρύπων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης