Ενέργεια

Κομισιόν: Παράδειγμα το GREGY Interconnector - Εμβληματικό έργο της νέας εποχής στη σχέση Ευρώπης-Αιγύπτου  

Κομισιόν: Παράδειγμα το GREGY Interconnector - Εμβληματικό έργο της νέας εποχής στη σχέση Ευρώπης-Αιγύπτου   

Η ΕΕ δεσμεύθηκε  να υποστηρίξει το έργο του East Med Gas Forum

 

H ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, το έργο με το οποίο η χώρα μας θα τροφοδοτεί με ενέργεια και την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται  στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, καθώς το έργο αναφέρεται ως παράδειγμα στο επίσημο ανακοινωθέν της Κομισιόν μετά την επίσκεψη στο Κάιρο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Η ΕΕ και η Αίγυπτος συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις δράσεις ενεργειακής απόδοσης καθώς και τη συνεργασία για άλλες ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου για το κόστος αποτελεσματική επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω έργων όπως το GREGY Interconnector". 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης σε αυτό λέγοντας: «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα, φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο»,  σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό.

Η Αίγυπτος και η ΕΕ αποφάσισαν να διαμορφώσουν και να υπογράψουν ένα περιεκτικό έγγραφο για τη συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα προσδιορίζει σαφώς συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, και συγκεκριμένα: πολιτικές σχέσεις, μακροοικονομική σταθερότητα, βιώσιμες επενδύσεις και το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του νερού, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η εφαρμογή αυτών των τομέων θα πρέπει να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Οι περιοχές αυτές θα προσελκύσουν έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκές επενδύσεις που θα υποστηρίζονται από εγγυήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη και του Σχεδίου Οικονομικών Επενδύσεων.

Η ΕΕ δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει το έργο του East Med Gas Forum με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή και του εμπορίου φυσικού αερίου με την ΕΕ.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου 

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου  που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.  Με το project GREGΥ Interconnector,  ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 950 χιλιόμετρων και ισχύος 3.000 MW ουσιαστικά θα μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές από την Αίγυπτο απευθείας στην Αττική. Το GREGY έχει αναγνωριστεί ως  Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απώτερος στόχος του είναι να γίνει εξαγωγή της πράσινης ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ένα μέρος αυτής θα αξιοποιείται από την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Σίσι,  ανέφεραν  πηγές, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με Κοινή Δήλωσή τους για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο διάστημα. 

 Μιλώντας για την συνάντηση αυτή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη  συνεργασία των δύο  χωρών  στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. "Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης