Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H  αύξηση των τιμών του αργού φρενάρει την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ  

H  αύξηση των τιμών του αργού φρενάρει την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ   

Το Υπουργείο Ενέργειας προσφέρει προσκλήσεις για 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου εγχώριας παραγωγής, για την τοποθεσία Bayou Choctaw της Λουιζιάνα, 

 

 Οι ΗΠΑ αναπληρώνουν το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου μετά την πώληση ποσότητας πετρελαίου ρεκόρ από το απόθεμα το 2022 και καθώς ένας από τους χώρους του τερματίζει τη συντήρηση, αλλά ο ρυθμός θα μπορούσε να μετριαστεί από την αύξηση των τιμών του αργού σύμφωνα με το Reuters.

Το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι προσφέρει προσκλήσεις για 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου εγχώριας παραγωγής, για την τοποθεσία Bayou Choctaw της Λουιζιάνα, η οποία είχε υποβληθεί σε συντήρηση. Το πετρέλαιο, εάν αγοραστεί, αναμένεται να παραδοθεί στην τοποθεσία SPR τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τι είναι το  SPR;

 Είναι το μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στον κόσμο. Ο πρώην Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δημιούργησε το SPR το 1975 μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου που εκτίναξε τις τιμές της βενζίνης και κατέστρεψε την οικονομία. Οι Πρόεδροι αξιοποίησαν το απόθεμα για να ηρεμήσουν τις αγορές πετρελαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου ή όταν τυφώνες έπληξαν τις υποδομές πετρελαίου κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ. Το πετρέλαιο διατηρείται σε υπόγεια σπήλαια που φυλάσσονται βαριά σε τέσσερις τοποθεσίες στις ακτές του Τέξας και της Λουιζιάνα.

 
Πώληση SPR  το 2022

 Το 2022, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε διάστημα έξι μηνών από το απόθεμα, τη μεγαλύτερη πώληση SPR που έγινε ποτέ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές της βενζίνης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το DOE διενήργησε επίσης πώληση 38 εκατομμυρίων βαρελιών το 2022, σύμφωνα με την εντολή του Κογκρέσου.

 

Τι τιμή θέλουν να αγοράσουν οι ΗΠΑ 

 Η κυβέρνηση λέει ότι πούλησε τα 180 εκατομμύρια βαρέλια κατά μέσο όρο περίπου 95 δολάρια το βαρέλι. Θέλει να αγοράσει πίσω πετρέλαιο στα 79 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο. Η τιμή του πετρελαίου West Texas Intermediate των περίπου 80,70 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή θα μπορούσε να επιβραδύνει τις μελλοντικές αγορές εάν παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ή αν αυξηθεί. 

Η τιμή έχει αυξηθεί κυρίως τις τελευταίες ημέρες μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια και σε μια προοπτική του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που σηματοδοτούσε αυστηρότερη προσφορά.

 

Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αγοράσει περίπου 29,61 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου εγχώριας παραγωγής, από τις πωλήσεις του 2022, λέει. Το DOE λέει ότι έχει επίσης επιταχύνει την επιστροφή σχεδόν 4 εκατομμυρίων βαρελιών στο SPR από δάνεια σε εταιρείες πετρελαίου.

Ο ρυθμός των εξαγορών έχει επιβραδυνθεί από την προγραμματισμένη συντήρηση σε δύο από τις τέσσερις τοποθεσίες SPR, ανέφεραν αξιωματούχοι του τμήματος.

Οι γρήγορες εξαγορές πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύσουν να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, είπαν οι αναλυτές. Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε στις 21 Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ προσέχουν να μην κάνουν τίποτα για να αφαιρέσουν την προσφορά από την αγορά όταν οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές.

 

 

Τρέχον επίπεδο SPR

 Το απόθεμα αυτή τη στιγμή διατηρεί, 361,6 εκατομμύρια βαρέλια, σχεδόν το 60% των οποίων είναι ξινό αργό ή πετρέλαιο σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, το οποίο πολλά διυλιστήρια των ΗΠΑ έχουν κατασκευαστεί για να επεξεργάζονται. Το περισσότερο πετρέλαιο που κατείχε ποτέ ήταν σχεδόν 727 εκατομμύρια βαρέλια το 2009.

 Οι πωλήσεις το 2022 βύθισαν το SPR στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 40 ετών. Αυτό εξόργισε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που κατηγόρησαν τη Δημοκρατική κυβέρνηση ότι άφησε τις ΗΠΑ με ένα λεπτό απόθεμα για να ανταποκριθεί σε μια μελλοντική κρίση.

Αλλά η διοίκηση λέει ότι έχει μια στρατηγική τριών άξονων για να επιστρέψει το πετρέλαιο στο απόθεμα. Αυτό περιλαμβάνει την επαναγορά πετρελαίου, την επιστροφή πετρελαίου που δανείστηκε από το SPR σε εταιρείες και την ακύρωση πωλήσεων 140 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου SPR με εντολή του Κογκρέσου μέχρι το 2027. 

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες είχαν ψηφίσει αυτές τις πωλήσεις για να πληρώσουν για κυβερνητικά προγράμματα.

 Οι ΗΠΑ, οι οποίες παράγουν πετρέλαιο σε όγκο ρεκόρ με περισσότερες αυξήσεις να  αναμένονται φέτος, έχουν περισσότερο αργό στο SPR από ό,τι απαιτείται ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας του ενεργειακού επιτηρητή της Δύσης. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ υποχρεούνται να κρατούν καθαρές εισαγωγές πετρελαίου αξίας 90 ημερών.

 

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης